Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Krug / Creative Commons

Laitonta puuta? Laosissa laittomat hakkuut ovat iso ongelma. Lasse Krug / Creative Commons
Laitonta puuta? Laosissa laittomat hakkuut ovat iso ongelma.

Suomi tukee laitonta puuta

5.2.2009 15.03

Taina Tervonen

Euroopan komissio haluaa kieltää laittoman puun tuonnin, mutta useat jäsenmaat, muun muassa Suomi, nikottelevat uuden lupajärjestelmän tuomaa lisätyötä vastaan. Lupajärjestelmä koskisi myös EU:n sisäisiä markkinoita.

EU-parlamentin ympäristövaliokunta keskustelee laittoman puun tuonnin kieltämisestä ensi tiistaina.

”Laittomat hakkuut, joita tapahtuu EU:n sisälläkin, aiheuttavat korruptiota ja miljardien dollarien veromenetyksiä”, sanoo brittiläinen vihreä EU-parlamentaarikko Caroline Lucas, joka vastaa uutta järjestelmää koskevasta mietinnöstä.

EU:n maatalous- ja metsäministerit esittivät tammikuussa huolensa siitä, että uudistuksen kustannukset heikentäisivät kilpailukykyä – huolimatta siitä, että nyt nimenomaan laittomat hakkuut vääristävät puun hintaa. Lähes viidennes EU-markkinoille tuotavasta puusta on laittomasti hakattua.

Lucasin mukaan eurooppalaiset puuntuottajat voivat jopa hyötyä uuden järjestelmän tuomasta alkuperätakuusta. Lucas ehdottaa, että laittoman puun käyttökielto sitoisi paitsi maahantuojia myös koko puutavaran jalostusketjua.

Suomi on perustellut epäilevää kantaansa uuteen järjestelmään nykyisellä toimivalla viranomaisvalvonnallaan ja sillä, ettei Suomessa esiinny laittomia hakkuita.

Suomi kuitenkin mainitaan useissa laitonta puuta koskevassa raportissa. WWF:n heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan Suomi on ollut Euroopan suurin laittoman puun maahantuoja. WWF laskee, että Venäjältä tuotiin vuonna 2006 Eurooppaan 10,4 miljoonaa kuutiometriä laittomasti hakattua tai epäilyttävistä kohteista kaadettua puuta, josta lähes puolet kuljettiin Suomessa sijaitsevien tuotantolaitosten kautta.

Syyskuussa Greenpeace puolestaan varoitti Leningradin alueella tapahtuvista laajoista laittomista hakkuista. Stora Enso, UPM ja Metsäliitto hankkivat alueelta puuta sekä omilta hakkuu-alueiltaan että itsenäisiltä tuottajilta.

Metsäyhtiöt ovat kiistäneet hankkivansa laitonta puuta.

EU:lla ei vielä ole sitovaa lainsäädäntöä laittoman puun tuonnista ja myynnistä, vaikka viidennes kasvihuonekaasuista johtuu metsäkadosta ja vuosittain maailmassa kaadetaan laittomasti 13 miljoonaa hehtaaria metsää.

Laittomien hakkuiden seuraukset biodiversiteetille ja metsätaloudesta eläville ovat vakavat.

Vuonna 2003 voimaan tullut Forest Law Enforcement, Governance and Trade, eli EU:n FLEGT-toimintasuunnitelma ei ole estänyt laittoman puun tuontia, sillä se perustuu vapaaehtoisiin kumppanuussopimuksiin.




Viite