Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Panelisteja? Vihreä Lanka hahmotteli ilmastopaneelin kokoonpanoa. Klikkaa suuremmaksi.
20.10.2011 13.58
Hallitusohjelmassa sovittiin, että Suomeen säädetään ilmastolaki. Nyt on aika siirtyä tekoihin, tai ainakin niiden suunnitteluun.
Ympäristöministeriö on juuri lähettänyt pariinkymmeneen yliopistoon ja asiantuntijalaitokseen hakukirjeen, jossa pyydetäänn ehdotuksia kansalliseen ilmastopaneeliin sopivista henkilöistä. Ehdokkaista ministeriö ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) johdolla valitsee sopivimmat, joita esittää energiapoliittiselle ministerityöryhmälle.
Paneeliin tulee 8–10 jäsentä.
”Tarkoitus on, että jäsenet nimetään tämän vuoden puolella. Tavoitteena on tieteellinen paneeli, jonka jäsenillä on mahdollisimman vahvat näytöt tutkimuspuolelta”, Niinistö sanoo.
Kansallisen ilmastopaneelin tarkoitus on selvittää, millaisia päästövähennyksiä Suomessa voidaan saavuttaa ja millä keinoilla. Paneelin valmisteleman päästöbudjetin pohjalta hallitus taas valmistelee ilmastolain.
Maailman ensimmäinen ilmastolaki säädettiin kolme vuotta sitten Britanniassa. Laki perustuu juuri hiilibudjetteihin eli sopimukseen siitä, paljonko valtakunnan alueella voi päästää kasvihuonekaasuja.
Britanniassa lain käytännön toteutusta ohjaa ilmastonmuutoskomitea. Niinistön mukaan kansallisen ilmastonmuutospaneelin tehtävä Suomessa olisikin samantapainen.
Suomen eturivin tutkijat ovat jo valmiiksi varsin työllistettyjä. Miten aikaa sitten riittää vielä ilmastopaneeliin?
”Budjetissa saatiin rahaa toimintaan niin, että kaikki selvitykset ja arvioinnit voidaan teettää ulkoisesti. Varsinaiseen tutkimustoimintaan ei paneelin jäsenillä siis mene aikaa.”
Niinistön mukaan varsinaisen tutkimustyön sijaan paneelin jäseniltä odotetaan osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun.
”Paljon on kiinni heidän omasta osallistumisestaan. Tarkoituksena on nostaa ilmastotiedettä julkisuudessa, antaa tilaa asiantuntemukselle.”
Tweet