Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / muora (CC-BY-NC-SA)
Kriisiruokaa? Luomun menekkiä halutaan parantaa.
3.2.2010 15.29
Suomi on jäämässä luomukaupassa jälkeen muusta Euroopasta. Markkinat ovat pienet ja tutkimusta supistetaan.
Viime vuosina on lakkautettu MTT:n luomututkimusasema Partalassa ja Ruralia-instituutin luomuopetus Mikkelissä. Lisäksi Ruokatiedon, eli entisen Finfoodin, luomutiedotus lopetettiin vuodenvaihteessa.
Nyt luomua yritetään edistää tyhjältä pöydältä. Luomuliitto on käynnistänyt selvityksen kotimaisen luomuruokaketjun tehostamiseksi.
”Ketjussa tarvitaan lisää yhteistyötä ja luomun eteen työskentelevää kriittistä massaa, jotta pystymme kirimään luomussa edellä olevia maita, kuten Ruotsia, Tanskaa ja germaanisia maita”, sanoo hanketta valmisteleva Mikko Rahtola Ruokatieto-sivustolla.
Rahtolan mukaan luomun ongelmana on muna vai kana -tilanne: kysyntä ei kasva, koska tarjonta on vähäistä, ja toisaalta tarjonta ei kasva, koska kysyntä on vähäistä.
”Suomessa on myös keskitytty pitkälti yhteen totuuteen, että tavanomainen suomalainen ruuantuotanto on riittävän hyvää”, Rahtola sanoo.
Omat ehdotukset luomun kehittämiseksi voi antaa otakantaa.fi-sivustolla.
luomu 
Tweet