Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Klikkaa grafiikka suuremmaksi.
14.3.2013 12.22
Yhä useampi suomalainen tilaa alkoholijuomia verkosta. Tuoreen selvityksen mukaan vielä vuonna 2010 olutta tilattiin netistä vain noin 0,4 miljoonaa litraa, mutta viime vuonna määrä oli jo 3,2 miljoonaa litraa. Myös muiden juomien tuonti on moninkertaistunut.
Nettiostoksien kokonaismäärä vastaa jo noin kymmenestä matkustajatuonnista. Toisaalta kokonaismyyntiin suhteutettuna esimerkiksi oluen nettitilaukset vastaavat vain vajaata prosenttia. Luvut perustuvat Valviran, THL:n, Alkon ja valtiovarainministeriön TNS Gallupilla teettämään tutkimukseen, jolla pyritään nettiostojen lisäksi arvioimaan matkustajatuonnin volyymia.
Sen tarkempaa tietoa liikenteestä ei ole, koska EU:n sisältä tulevat pullopaketit virtaavat muun kansainvälisen postin joukossa ilman tiukkaa valvontaa.
”Valvira ei valvo nettikauppaa, koska liikkeet ovat ulkomailla. Tilaaminen tapahtuu siis täysin omalla vastuulla”, sanoo ryhmäpäällikkö Eeva Saari Valvirasta.
Parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltavassa alkoholilain uudistuksessa joudutaan ottamaan kantaa alkoholin tilaamiseen verkosta. Uudistusta valmisteleva hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, että verkkotilaaminen on lakiteknisesti yksi uudistuksen vaikeimmista asioista.
”Liikkumavara on aika rajallinen, sillä toisaalta meillä on EU-tuomioistuimen päätös siitä, että kansalaisilla on oikeus tilata alkoholia myös Suomen kaltaisiin monopolimaihin. Toisaalta Alkolla on lakisääteinen vähittäismyynnin monopoli”, Tuominen sanoo.
Valvira on jo kolme vuotta sitten antanut ohjeen, jonka mukaan alkoholia verkosta tilaavan tulee itse järjestää juomien kuljetus sekä hoitaa valmiste- ja juomapakkausverojen maksaminen, joista perinteinen matkustajatuonti on vapautettu.
Käytännössä moni ulkomaalainen verkkokauppa kuitenkin hoitaa lähettämisen Suomeen, jolloin asiakkaalle ei edes tarjota tilaisuutta järjestää kuljetusta itse. Tällöin ulkomaalaisen yrityksen voi katsoa harjoittavan alkoholin vähittäismyyntiä, johon sillä ei Suomessa ole lupaa.
”Lainsäädäntö on tältä osin epäselvä ja varsinkin kuluttajan on vaikea tietää, miten tulisi toimia”, Valviran Saari myöntää.
Eräät keskieurooppalaiset nettikaupat ovat vastikään lopettaneet juomien toimittamisen Suomeen.
Koska tulli ei tilastoi erikseen verkosta tilattujen alkoholituotteiden valmisteverokertymää, on mahdotonta arvioida, kuinka moni nettitilaaja ottaa riskin ja jättää lakisääteiset maksut maksatta. Netin keskustelupalstojen perusteella melko moni.
Tuomisen mukaan alkoholilain uudistuksessa avainkysymys on se, kuinka aktiivisesti ulkomaalaiset firmat saavat Suomessa toimia. Toistaiseksi raja on vedetty siihen, että suomalaisen tilaajan on järjestettävä kuljetus itse, etteivät ulkomaalaiset firmat pääse tekemään jakelua tai markkinointia Suomeen.
Tuominen ei pidä mahdollisena, että nettitilauksia vapautettaisiin valmisteveroista.
”Nettimyynnin rajoitukset ovat eri asia kuin valmisteverot. Vaikka myynti olisi vapaata, tilaajan tulee aina maksaa alkoholivero. ”
terveys  verotus  alkoholi 
Tweet