Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
14.3.2011 12.13
Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus on varsin samanlainen kuin Three Mile Islandin voimalassa sattunut, arvioi Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.
"Osa reaktorin sydämestä on ehkä sulanut, mutta reaktorin suojarakennus on kestänyt ja kaasutiivis. Raskaampia alkuaineita ei ole päässyt ympäristöön."
Three Mile Islandin eli Harrisburgin ydinonnettomuus vuonna 1979 on Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n onnettomuusasteikolla toiseksi vakavin siviililaitoksessa sattunut turma Tšernobylin jälkeen. Lisäksi sotilaallisissa laitoksissa on sattunut kaksi onnettomuutta, jotka ovat yhtä vakavia tai vakavampia kuin Harrisburg.
Fukushiman voimalassa on sattunut uutistoimistojen mukaan jo kaksi räjähdystä. Lauantaina sattui räjähdys ykkösreaktorirakennuksessa, maanantaiaamuna räjähti kolmosreaktorissa. Kummassakin tapauksessa räjähti ilmeisesti reaktorirakennukseen kertynyt vety.
Valtosen tietojen mukaan itse reaktoreita suojaavat painekuoret eivät ole vaurioituneet.
"Kaksi yksikköä on nyt saatu tai ollaan saamassa stabiiliin tilaan pumppaamalla niihin merivettä."
Valtonen arvioi, että tilanne ydinvoimalassa on paranemassa tai ei ainakaan huononemassa.
"Ei tietenkään voi poissulkea esimerkiksi sitä, että pumppaus epäonnistuu kakkosreaktorissa. Vuorokauden sisällä nähdään, mihin tilanne menee."
STUK:in arvio perustuu Japanin viranomaisilta ja voimalayhtiöiltä saatuihin tietoihin.
ydinvoima  japani  ydinvoimalaonnettomuus 
Tweet