Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
Sopulispesialisti. Heikki Henttonen ennusti sopulikannan romahduksen, vaikkei olisi pahastunut todellisesta suurvaelluksesta.
29.5.2012 11.53
Viime kesänä Pohjois-Lapin vallanneesta sopulipaljoudesta ei ole enää tietoakaan. Myös myyräkannat näyttävät romahtaneen koko Suomessa.
"Viime syksynä sopuleita oli Norjan ja Suomen Lapissa, Ruotsin tunturialueilla ja Kuolan niemimaalla. Nyt ei ole missään mitään havaintoa", Metsäntutkimuslaitoksen professori Heikki Henttonen tiivistää.
Sopulikannan romahdus on raju, sillä vielä viime syksynä käynnissä oli suurin sopulivaellus sitten vuoden 1970 suurvaelluksen. Henttonen ennusti jo tuolloin Vihreälle Langalle, ettei joidenkin odottamaa sopulien huippuvuotta tule 2012.
"Nyt näyttää siltä, että tämä meni niin kuin ennustin. Käsivarressa ja Pallaksen seudulla sopulit hävisivät varmaan jo talvella. Utsjoen tuntureilla, kuten Kaldoaivilla, ketut vielä maaliskuussa kaivoivat sopuleita lumen alta."
Henttonen ei usko, että Utsjoeltakaan kuitenkaan enää paljastuu voimissaan olevaa sopulipopulaatiota, sillä lumien sulaminen on pohjoisimmassakin Suomessa pitkällä. Ja juuri hankien katoaminen laukaisee sopulien kevätvaelluksen.
"Voi kyllä olla, että ihan ylimmistä tuntureista löytyy vielä populaatio, joka pysyy hengissä kesään asti, mutta pedot kyllä löytävät nekin ja hävittävät pois."
Henttosen ennustus sopuleiden romahduksesta perustui sopulikannan ja myyräkannan huippujen sattumiseen samaan - eli viime vuoden - kesään. Myyrien määrä vaihtelee syklisesti, huippuvuotta seuraa romahdus, kuten nyt on käynyt koko pohjoisessa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
"Pohjois-Kainuusta yli koko Lapin Uumajan tasolle Ruotsissa oli viime kesänä myyrähuippu. Nyt näyttää olevan sellainen harvinainen tilanne, että koko Suomi on tyhjä myyristä."
Valtava myyrien määrä taas houkuttelee paikalle petoja ja saa paikalliset petokannat kasvuun. Kun myyräkanta sitten romahtaa, kasvanut petopaine kohdistuu Henttosen mukaan käytännössä kokonaan sopuleihin ja aiheuttaa sitten vuorostaan sopulikannan romahduksen.
Sopulien häviäminen taas tietää laihoja aikoja pedoille. Viime vuonna tunturipöllö pesi Suomessa pitkästä aikaa ja pesintä onnistui ainakin kuudella pesällä. Tänä kesänä vastaavia uutisia lienee turha odottaa.
luonto  sopulit  pohjois-suomi 
Tweet