Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Dr.G.Schmitz / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)
Kraftwerk. Nordrhein-Westfalenissa sijaitseva Werdohl-Elverlingsen -voimala, jossa poltetaan kivihiiltä ja maakaasua.
27.11.2013 11.21
Saksassa hallitusneuvotteluja käyneet puolueet kristillisdemokraatit (cdu) ja sosiaalidemokraatit (spd) pääsivät varhain keskiviikkoaamuna sopuun hallitusohjelmasta 17 tuntia kestäneen neuvottelusession jälkeen.
Neuvottelutulos tarkoittaa, että puolueiden muodostama suuri koalitio näyttää tällä hetkellä hyvin todennäköiseltä hallitusvaihtoehdolta.
Spd:n jäsenten pitää vielä hyväksyä neuvottelutulos kirjeitse tapahtuvassa äänestyksessä. Jos jäsenistö antaa neuvottelutulokselle siunauksensa, kristillisten Angela Merkel voitaisiin nimittää kolmannelle liittokanslerikaudelleen 17. joulukuuta.
Puolueet sopivat muun muassa 8,5 euron minimipalkasta, veronkorotuksista pidättäytymisestä, tiemaksuista ulkomaisille henkilöautoille, kaksoiskansalaisuuden ehtojen höllentämisestä ja eläkeuudistuksesta. Uutta velkaa hallitus ei aio ottaa vuodesta 2015 eteenpäin.
Neuvotteluissa uusiutuvan sähkön tavoitteeksi sovitiin 55-60 prosentin osuus vuoteen 2030 mennessä. Tämä on tarkoitus saavuttaa muun muassa uusia tuulivoimapuistoja rakentamalla. Samalla sovittiin myös investoinneista perinteiseen energiantuotantoon.
Kristillisten aiemmin asettama tavoite uusituvien osuudeksi oli 50-55 prosenttia ja spd:n 75 prosenttia, joten neuvottelutulos on kompromissi puolueiden välillä.
Oppositiokauteen valmistautuvan vihreiden ensireaktiot uuden hallituksen energialinjaukseen olivat pettyneitä.
"60 prosentin tavoite uusiutuville on suuren koalition eloonjäämisapua hiiliteollisuudelle, ei energiakäänne (Energiewende), arvioi Saksan vihreiden Jürgen Trittin neuvottelutulosta tuoreeltaan Twitterissä.
Berliinin vihreät puolestaan ehtivät keskiviikkona aamupäivällä jo ilmoittaa lauantaina järjestettävästä mielenosoituksesta energiakäänteen pelastamiseksi.
Energiakäänteen tavoitteena on, että koko Saksan energiantuotanto perustuisi uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä.
Suuren koalition on arvioitu vahvistavan liittokansleri Angela Merkelin asemaa Euroopassa, koska hänen asemansa Saksan parlementissa on aiempaa vahvempi esimerkiksi euroaluetta koskevien päätösten suhteen.
Kristilliset ovat saamassa hallitukseen liittokanslerin lisäksi kahdeksan ministeriä ja spd kuusi. Salkkujakoa ei vielä keskiviikkoaamuna julkistettu.
Kristilliset ja spd ovat aiemmin hallinneet Saksaa yhdessä vuosina 2005-2009 ja 1966-1969.
Saksa  uusiutuva energia  energiakäänne 
Tweet