Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Liian vaarallista. Antti Vähä-Sipilä sanoo, että Suomessa ei kannata jatkaa sähköistä äänestämistä. Mikael Ahlfors

Liian vaarallista. Antti Vähä-Sipilä sanoo, että Suomessa ei kannata jatkaa sähköistä äänestämistä.

Sähköinen äänestys uhkaa demokratiaa

31.10.2008 9.22

Anu-Elina Lehti

Sähköisen äänestämisen käyttöönotto Suomessa voi levittää tekniikkaa vähemmän kehittyneisiin maihin ja uhata demokratian kehittymistä, varoittaa tietoturva-asiantuntija Antti Vähä-Sipilä.

”Länsimaiden tulee toimia niin, että ne esimerkillään lisäävät demokratian toteuttamista myös muualla."

Hänen mukaansa Suomen ei tule Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajamaana ottaa käyttöön sähköistä äänestysjärjestelmää.

Vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän jäsen Vähä-Sipilä oli viime sunnuntaina mukana sähköäänestysuurnan käyttöönotossa ja ääntenlaskennassa.

Kaksi päivää kuntavaalien jälkeen selvisi, että Kauniaissa, Vihdissä ja Karkkilassa järjestetty pilottikokeilu epäonnistui ja kone kadotti 232 ihmisen antamat äänet.

Sähköisessä äänestyksessä tekniset vaatimukset ovat Vähä-Sipilän mukaan hyvin erilaiset kuin esimerkiksi verkkopankeissa, joissa tärkeää on maksimaalinen läpinäkyvyys. Vaaleissa ongelmaksi muodostuu vaalisalaisuus, jonka vuoksi annettuja ääniä ei saa yhdistää henkilöihin. Äänet pitää myös pystyä laskemaan uudestaan tuloksen tarkistamiseksi.

”Koska sähköisessä äänestyksessä on näitä erikoisia vaatimuksia, on hankalaa tehdä järjestelmää, jossa vilppi näkyisi. Nykyiseen järjestelmään on taas helppo piilottaa toimintoja, jotka väärentävät äänestystulosta.”

Vähä-Sipilä pitää havahduttavana sitä, että iso osa tietokone- ja tietoturvaihmisistä vastustaa sähköistä äänestystä.

”Normaalisti asiantuntijat ovat innoissaan, kun siirrytään käyttämään jotain uutta asiaa tietokoneella. Nyt on käynyt toisin.”

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston asiantuntijan Jonathan Stonestreet ei halua kommentoida Suomen sähköäänestysfiaskoa.

”Toivomme, että jos kokeilu jatkuu, järjestelmän turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä parannetaan.”

Stonestreetin mukaan Etyj ei periaatteessa vastusta sähköistä äänestystä.

”Järjestelmien tulee kuitenkin toimia demokraattisten periaatteiden mukaan. Järjestelmän pitää olla turvallinen ja luotettava”, Stonestreet sanoo.

Hänen mukaansa länsidemokratiat ovat esimerkkejä vähemmän kehittyneille maille.

”Siksi on ehdottoman tärkeää, että systeemi on mahdollisimman läpinäkyvä.”

Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan sähköisen äänestämisen vaikutus demokratian kehittymiseen on painava asia, jota ei tule väheksyä.

“On kuitenkin muistettava, että meillä on vieressä valtio, jossa käytetään nettiäänestystä. Jos sähköisen äänestyksen käyttöönotolla on vaikutuksia muiden maiden demokratiaan, on ne otettava huomioon.”




Viite