Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mona Sahlin ja Maria Wetterstrand.
Taistelupari. Demarien Mona Sahlin ja vihreiden Maria Wetterstrand ovat puolueidensa keulahahmot.

Taistelupari. Demarien Mona Sahlin ja vihreiden Maria Wetterstrand ovat puolueidensa keulahahmot.

Ruotsin demareista tuli punavihreän vaaliblokin taakka

9.9.2010 14.26

Mari Valkonen

Ruotsin demareiden laskeva kannatus painaa punavihreän vaaliblokin suosiota. Demareiden kannatus on pudonnut vuodessa 34 prosentista 29 prosenttiin. Oikeistoallianssi johtaa nyt punavihreää liittoumaa noin viidellä prosenttiyksiköllä. Vaalit pidetään viikon päästä sunnuntaina.

Ruotsalainen dosentti Åsa Bengtsson Åbo Akademista selittää porvariliittouman johtoasemaa kolmella asialla. Nykyisen pääministeripuolueen talouspolitiikkaa pidetään hänen mielestään onnistuneena, ja esimerkiksi valtiovarainministeri Anders Borg on hyvin suosittu.

Muut syyt löytyvät sosiaalidemokraattisesta puolueesta. Bengtssonin mukaan sitä vaivaa sama identiteettikriisi kuin muitakin Euroopan demareita. Lisäksi puheenjohtaja Mona Sahlin ei hänen mielestään ole vakuuttanut ihmisiä siitä, että pystyy toimimaan pääministerinä.

Ruotsin vihreät on mielipidetiedustelujen mukaan yli kaksinkertaistanut kannatuksensa viime vaaleista. Tukholmassa vihreät hengittää jo toiseksi suurimman puolueen, demareiden, niskaan. Ympäristöasiat eivät ole kuitenkaan olleet esillä vaaliväittelyissä.

Suomen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö pitää ilmastokeskustelun puuttumista yllättävänä. Hän seuraa vaaleja erityisen läheltä, koska on naimisissa Ruotsin vihreiden johtajan Maria Wetterstrandin kanssa.

”Porvareilla ei ole ollut uusia ilmastoavauksia. Jonkinlainen henkinen väsähtäminen Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen näkyy myös Ruotsissa”, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä Suomen vihreiden pitää ottaa oppia ensi vuoden vaaleihin ruotsalaisten kampanjasta. Modernisera Sverige -kampanjassa korostetaan, että vihreää politiikkaa tehdään yhdistämällä talous- ja ympäristöpolitiikkaa, ei ajamalla marginaalisia erityiskysymyksiä.

Vaalien loppukiriä ja puolueiden kampanjointia lähtee vihreistä seuraamaan kampanjapäällikkö Ville Tuominen.

Niinistö pitää punavihreän liittouman voittoa yhä mahdollisena, jos Sahlin pystyy nousemaan Fredrik Reinfeldtin rinnalle tasavertaiseksi vaihtoehdoksi.

”Mutta jos punavihreidenkin puolella pidetään Reinfeldtia uskottavampana pääministerinä, niin peli on pelattu.”

Bengtssonin mukaan punavihreän liittouman voittaessa demarit voi haluta muodostaa hallituksen yli nykyisten liittoumarajojen. Oikeistopuolueet tyytynevät mieluummin vähemmistöhallitukseen.

Ruotsin valtiopäivävaalien kuumat perunat

  • Työllisyys talouskriisin jälkeen, Oikeistoallianssi on omasta mielestään tehnyt oikeaa talouspolitiikkaa ja haluaa nyt jatkaa kohti täystyöllisyyttä. Oppositio on arvostellut oikeistoa erityisesti nuorisotyöttömyyden hoidosta. Työttömyysprosentti Ruotsissa on kahdeksan.
  • Eläkeläiset. Työssäkäyvät saavat tuloistaan verovähennyksen, johon eläkeläiset eivät ole oikeutettuja. Punavihreä allianssi haluaisi poistaa verokuilun palkansaajien ja eläkeläisten väliltä.
  • Kotitalousvähennys. Erityisesti sosiaalidemokraatit vastustavat kotitalousvähennystä, koska he pitävät sitä rikkaiden etuna ja ideologisena kysymyksenä.

vihreät  eduskuntavaalit  ruotsi 




Viite