Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Sitoutumaton. Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Teppo Särkinen ei tunnusta väriä. ”Monet puheenjohtajat ovat myös luopuneet puoluekirjasta korostaakseen sitä, että ajavat vain liiton ja lukiolaisten asiaa.”
20.8.2010 8.23
Lähiviikkoina koulutyönsä aloittavien korkeakoulujen ja toisen asteen opiskelijoiden etujärjestöt karistavat puoluepolitiikkaa toiminnastaan. Samalla opiskelijajärjestöjen perinteinen kokoomusvalta on hiljalleen murentunut.
Monet Lukiolaisten liiton 2000-luvun alun puheenjohtajista ovat päätyneet kokoomuksen leipiin. Viime vuosina puheenjohtajat ovat kuitenkin olleet sitoutumattomia, kuten nykyinen puheenjohtaja Teppo Säkkinen. Hän ei tunnusta puolueväriä ja arvelee sijoittuvansa perinteisellä oikeisto–vasemmisto -akselilla keskelle.
”Arvomaailmani on jossain määrin vasemmistolainen; pidän tärkeänä ihmisten yhdenvertaisuutta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa, mutta keinot näiden toteuttamiseksi ovat ehkä enemmän oikeistolaisia”, Säkkinen linjaa.
Liiton 11-henkisestä hallituksesta löytyy vain kolme jäsentä, joilla on jonkin puolueen jäsenkirja. Edustaja löytyy vihreiltä, keskustalta ja kokoomukselta. Säkkisen mukaan puoluevärit olivat enemmän esillä liiton 25-vuotisen taipaleen alussa.
”Nyt korostuu sitoutumattomuus. Nekin, joilla on puolueen jäsenkirja, laittavat liiton ykköseksi. Meillä katsotaan pahasti, jos joku täällä pyrkii rekrytoimaan ihmisiä politiikkaan tai pyrkii ajamaan jonkin puolueen asiaa.”
Myös Eurooppanuorissa puheenjohtajan nuijaa on perinteisesti heiluttanut kokoomuslainen, mutta tänä vuonna puheenjohtaja on demari, Matti Niemi.
Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton Samokin puheenjohtaja Simo Takanen on sitoutumaton, joskin kokee olevansa enemmän oikealla kuin vasemmalla.
Samokin seitsemän hengen hallituksesta vain kahdella on puolueen jäsenkirja. He kuuluvat vihreisiin ja kokoomukseen.
Viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana hallituksesta ainakin puheenjohtajat ovat kuuluneet johonkin puolueeseen, muun muassa kokoomukseen, rkp:hen ja demareihin.
Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnissa ei Takasen mukaan perinteisesti ole oltu puoluepoliittisesti aktiivisia. Hänen mielestään poliittinen aktiivisuus on kuitenkin kasvamaan päin.
opiskelu 
Tweet