Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Like
13.9.2010 12.06
Energiankulutuksen reipas vähentäminen. Täystyöllisyys. Tuloerojen tasaaminen ja hyvä perusturva. Tässä vasemmistofoorumin tutkijoiden Marko Ulvilan ja Jarna Pasasen lääkkeet ympäristön ja köyhien pahoinvointiin.
Tänään maanantaina ilmestynyt pamfletti Vihreä uusjako – fossiilikapitalismista vapauteen on uusin avaus keskustelussa, jonka sanavarastoon kuuluvat degrowth, new green deal ja downshifting. Pamfletin kirjoittajat teilaavat entiset vihreät diilit ”fossiilikapitalismin hienosäätönä”.
Fossiilikapitalismilla kirjoittajat tarkoittavat yhteiskuntajärjestelmää, joka on riippuvainen fossiilisista polttoaineista, hierarkkisista valtajärjestelmistä ja yksityisomistuksesta.
Kirjassa kuvatussa, vihreän uusjaon yhteiskunnassa talous kukoistaa julkisten laitosten, osuuskuntien ja pienyrittäjien voimin. Sosiaalinen eriarvoisuus vähenee progressiivisten verojen ja kulutuskattojen avulla.
"Rakenteet muuttuvat joka tapauksessa, koska fossiilinen perustamme murenee. Yläluokkakin voi kannattaa vihreää uusjakoa, koska kasvu pysähtyy ennen pitkää – aina ei voida saada lisää ja lisää", sanoo toinen kirjan kirjoittaja, Marko Ulvila.
Osa yläluokasta kaipaa vielä suostuttelua. Viime viikolla Kauppalehdessä elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore johtaja Matti Apunen ihmetteli, mihin katosi työn ilo. Apunen paheksuu 37-vuotiaita downshiftaajia, jotka syyttävät väsymyksestä talouskasvua.
Oikeat syylliset ovat Apusen mukaan internet, joka häiritsee työntekijöiden keskittymistä, sekä henkisen työn heikko organisointi.
"Apunen elää vanhassa kasvu-uskossa ja synnintunnossa, jonka mukaan edistyksen edessä on uhrauduttava. Itsekin tosin kannatan työntekoa, en leveää, yli tonnin perustuloa. Sen perusta on fossiilisissa polttoaineissa", Ulvila sanoo.
Ulvilan ja Pasasen mukaan täystyöllisyys toteutuu lyhentämällä työaika 30 tuntiin viikossa ja sijoittamalla julkisia varoja energiantuotannon, liikenteen ja ruokahuollon ekologisen jalanjäljen pienentämiseen. Edessä on iso urakka – se vie Ulvilan arvion mukaan ainakin sata vuotta.
gnd  downshifting  degrowth 
Tweet