Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pakkasellakin tuulee

30.1.2014 10.15

Sammeli Heikkinen

Tammikuun pakkasjakso Suomessa todisti, että kuvitelma pakkasella seisovista tuulivoimaloista on väärä.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan modernien tuulivoimaloiden napakorkeudessa eli noin 100–140 metrin korkeudessa tuulee, vaikka pakkasta olisi parikymmentä astetta. Tuulisähkön tuotantotehosta ei kuitenkaan saada toistaiseksi tarkkoja lukuja, sillä Fingridin sähköntuotantoseurannassa on mukana alle puolet voimaloista.

Tämä selvisi, kun Talouselämä kirjoitti viime viikon alussa, etteivät Suomen tuulivoimalat tuota lainkaan sähköä tuolloin vallinneessa kylmässä ja melko tyynessä säässä. Tuulivoimayhdistys korjasi virheellisen tiedon: syynä oli Fingridin puutteellinen tilastointi.

Muiden Pohjoismaiden tuulivoimantuotanto on paremmin tilastoitua, ja etenkin Tanskassa ja Ruotsissa myös kapasiteetti on aivan eri luokkaa.

Pohjoismaisia sähkömarkkinoita seuraavan elstatistik.se-sivun tietojen perusteella Ruotsin tuulivoimaloiden tuotantoteho on vaihdellut parin viime viikon aikana 1200–2400 megawatissa. Vuoden 2012 lopussa Ruotsin tuulivoimakapasiteetti oli 3600 megawattia.

Pelätystä pakkaspaussista ei ole merkkejä. Ruotsin energiateollisuuden etujärjestön Svenskenergin tilastoinnin perusteella tuulivoiman tuotanto oli viime vuonna huipussaan kevättalvella ja loppusyksystä sekä alkutalvesta. Tämän vuoden puolella vuoden alun tuotantotehot ovat olleet huippuluokkaa.

Näyttääkin siltä, että tuulivoimasta saadaan eniten tehoa juuri kulutushuippujen aikaan. VTT:n mukaan tuulivoima on toiminut Pohjoismaissa kulutushuippujen aikaan 14–49 prosentin teholla. Modernin tuulivoimalan keskiteho on vuodessa noin 30 prosenttia. Tällöin kolmen megawatin mylly toimii vuodessa noin megawatin teholla.

tuulivoima 




Viite