Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Credo Action / Flickr (CC-BY)
Vastustettu. Keystone XL -putkea vastustava mielenosoitus Indianapolisissa viime helmikuussa.
17.4.2014 8.59
Joukko Nobelin rauhanpalkinnolla palkittuja, muun muassa Jimmy Carter ja Desmond Tutu, vaativat Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa estämään kiistellyn Keystone XL -öljyputken rakentamisen. Putkea pitkin kulkisi kanadalaisesta öljyhiekasta valmistettua raakaöljyä Meksikonlahden rannikolla sijaitseviin jalostamoihin.
”Kuulut ensimmäiseen johtajasukupolveen, jolla tietoa, työkaluja ja mahdollisuus kääntää yhteiskuntamme pois fossiilisista polttoaineista ja kohti älykkäämpää, turvallisempaa ja puhtaampaa energiantuotantoa”, yhteensä kymmenen voittajan allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.
Hankkeen kannattajien mukaan öljyputki toisi työpaikkoja, laskisi energian hintaa ja vähentäisi riippuvuutta tuontienergiasta. Vastustajien mukaan hanke, lukuisten paikallisten ongelmien lisäksi, sitoisi Yhdysvallat vuosikymmeniksi fossiilisen energian käyttöön.
Päätöstä suuntaan tai toiseen on pidetty Obaman uran tärkeimpänä ympäristöpäätöksenä.
”Hylkääminen antaisi voimakkaan signaalin maailman suurimman talouden uudesta suunnasta. Tiedät yhtä hyvin kuin me, kuinka merkittävä tällainen ennakkotapaus olisi. Tällainen esimerkki osoittaisi johtajuutta uudella aikakaudella, jolla ilmastonmuutos ja saasteet saavat sen huomion, jonka ne ansaitsevat maailmassa, jossa niin moni kärsii jo päivittäin ilmastokriisistä”, Nobel-voittajat kirjoittavat.
Kyseessä oli jo kolmas Nobel-voittajien tästä aiheesta lähettämä vetoomus Obamalle. He eivät ole ainoita, jotka vaativat Obamalta ratkaisua jo vuosia pyöriteltyyn asiaan. Uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla, että 11 presidentin oman puolueen senaattoria vaatii asiaan ratkaisua ennen toukokuun loppua, jotta putken rakentaminen saadaan – presidentin niin päättäessä – käyntiin mahdollisimman pian.
Kanadan ja Yhdysvaltain rajan ylittävä hanke on tällä hetkellä käsiteltävänä maan ulkoministeriössä, joka on pyytänyt siitä lausuntoja.
ilmastonmuutos  öljyhiekka  päästöt  fossiiliset 
Tweet