Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Uutta voimaa. SYL:in tuore puheenjohtaja Matti Parpala (kok) aikoo laittaa tuulemaan. ”Puolueet tekevät ensi vuonna eduskuntavaaliohjelmia. Meidän pitää olla aktiivisesti mukana valvomassa opiskelijoiden etua kaikissa työryhmissä ja pumpuissa, joissa tavoitteita käsitellään.
27.11.2009 10.30
Opintotuen uudistaminen herättää yleensä suuria tunteita, mutta nyt kun siihen ollaan tekemässä merkittäviä rakenteellisia muutoksia, puolueet ja opiskelijajärjestöt ovat hiljaa.
Opintotukeen toivotut korotukset ovat jäämässä talouden taantuman vuoksi niukoiksi. Samalla tuen saamisen ehtoja aiotaan tiukentaa, eli tukea saadakseen opiskelijan pitää suorittaa entistä enemmän opintopisteitä.
Suunnitteilla on kuitenkin opintotuen sitominen indeksiin. Tämä pitkään odotettu parannus suitsii tehokkaasti uudistuksen arvostelua.
Opetusministeriön asettama työryhmä lyö esityksensä yksityiskohdat lukkoon ensi viikolla. Tavoitteena on opiskelijoiden nykyistä nopeampi valmistuminen.
Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi viime viikonloppuna valittu Matti Parpala (kok) pitää opintotuen uudistusta pohtivan työryhmän luonnosta pääosin hyvänä.
”Opintotuen sitominen indeksiin ja huoltajakorotuksen myöntäminen perheellisille opiskelijoille ovat isoja parannuksia. Tosin, vaikka opintotuki sidotaan indeksiin, on opintorahan taso edelleen niin matala, ettei sillä pysty kokopäiväisesti opiskelemaan.”
Huonona Parpala pitää työryhmässä esillä ollutta vaatimusta opintosuoritusten vähimmäismäärästä. Luonnoksen mukaan opiskelijan pitää suorittaa vuodessa vähintään 20 opintopistettä tai opintotuki katkeaa, vaikka olisi nostanut vain yhden tukikuukauden.
”Vähimmäisopiskelumääritelmä todennäköisesti aiheuttaa vain turhaa stressiä ja ja tippumisvaaraa niille opiskelijoille, jotka muutenkin ovat heikoissa kantimissa”, Parpala sanoo.
Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitosta Samokista uudistusta ei haluttu vielä tässä vaiheessa kommentoida.
Suuret parannukset opiskelijoiden toimeentuloon jäävät nyt tekemättä.
”Keväällä käyty keskustelu oli erilaista, silloin oli optimismia sen suhteen voisiko opintotukipottia kasvattaa. Kesällä keskustelun sävy muuttui pessimistisemmäksi. Siinä mielessä uudistus sattui huonoon saumaan”, sanoo työryhmässä mukana oleva SYL:in varapuheenjohtaja Leena Pihlajamäki.
Uudistusten lisäksi työryhmässä on keskusteltu opintotuen luonteesta.
”SYL:in mukaan opintotuki on nytkin opiskelijan perusturva eikä siihen voi suhtautua vain koulutuspoliittisena työkaluna. Opetusministeriö taas ei luonnollisesti halua katsoa tukea pelkkänä sosiaaliturvana”, Pihlajamäki sanoo.
Esitys opintotuen uudistamisesta on tarkoitus luovuttaa kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille joulukuun 8. päivä.
opiskelu 
Tweet