Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Perusteluja! Kuvataideakatemian ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ida Palojärvi haluaa opetusministeriöltä lisätietoa taideyliopisto-hankkeesta.
1.4.2010 9.49
Aalto-yliopisto saa kaverikseen taiteiden yliopiston, jos opetusministeriön suunnitelmat toteutuvat.
Alustavien suunnitelmien mukaan uudessa yliopistossa olisivat mukana Kuvataideakatemia, Sibelius-akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Puolueista erityisesti kokoomus on tukenut oppilaitosten yhdistämishanketta.
Huhupuheiden mukaan myös osia Taideteollisesta korkeakoulusta Taikista olisi siirtymässä uuteen korkeakouluun, mutta Taikin johtava dekaani Helena Hyvönen kiistää tiedot.
”Olemme käyneet tämän keskustelun jo viisi vuotta sitten ja päätyneet Aalto-yliopistoon”, Hyvönen sanoo.
Taideyliopistoa on ehdotettu aiemminkin. Edellinen opetusministeri, kokoomuslainen Sari Sarkomaa ehdotti sitä vuonna 2008, mutta tuolloin ajatus tyrmättiin. Myös nykyinen opetusministeri Henna Virkkunen (kok) on suhtautunut asiaan myönteisesti.
Kuvataideakatemian ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ida Palojärvi sanoo opiskelijoiden olevan huolissaan.
”Emme ole kovin innoissamme lähdössä mukaan. Liitoksesta pitäisi selkeästi olla sisällöllistä etua kaikille. Vielä asiaa ei ole meille mitenkään perusteltu”, Palojärvi sanoo.
Kuvataideakatemian hallituksen varapuheenjohtaja, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on huolissaan, että nyt tehdään samat virheet kuin yliopistolain ja Aalto-yliopiston kanssa. Alanko-Kahiluoto seurasi tapahtumia eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenenä.
”Se oli tosi ikävä prosessi. Ensin rehtorit kävivät kehumassa hankkeen maasta taivaisiin, sen jälkeen henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat moittivat tai sanoivat, ettei heidän mielipidettään ole kysytty. Jos opetusministeriö haluaa Taideyliopiston, prosessi kannattaisi hoitaa tällä kertaa läpinäkyvämmin.”
Opetusministeriön mukaan yhdistymisellä ei haeta säästöjä, vaan pyritään taidekoulutuksen parempaan yhteiskunnalliseen näkyvyyteen. Toistaiseksi opetusministeriö ei kuitenkaan kaipaa ylimääräistä huomiota.
”Teemme rakenteellisen uudistamisen ohjelmaa ja myös taideyliopisto on mietinnässä, mutta se on ihan ajattelun tasolla vielä”, opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedeyksikön johtaja Anita Lehikoinen sanoo.
Ajattelun tasoisesta toiminnasta halutaan kuitenkin saada seuraavaan hallitusohjelmaan merkintä.
Teatterikorkeakoulun rehtori Paula Tuovinen arvelee taideyliopiston syntyvän vuonna 2013.
”Taideammatit ovat muutoksessa. Siihen taideyliopisto voisi vastata paremmin kuin omia rajojaan suojelevat miniyliopistot. Uusia mahdollisuuksia on nähtävissä esimerkiksi nykyoopperan ja nykymusiikkiteatterin alueella”, Tuovinen sanoo.
Tweet