Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Viinitarha.
Mullistus edessä. Moni viinintuottaja joutuu etsimään tulevaisuudessa uutta maata.SXC

Mullistus edessä. Moni viinintuottaja joutuu etsimään tulevaisuudessa uutta maata.

Onko suosikkisi vaarassa? Nämä alueet katoavat viinikartalta

9.4.2013 9.07

Lasse Leipola

Tuoreen tutkimuksen mukaan moni maailman nykyisistä viinialueista on vaarassa ilmaston lämmetessä. Eilen maanantaina Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan nykyisistä viinialueista 27–81 prosenttia on käyttökelpoisia vuonna 2050.

Esimerkiksi Ranskan viinialueista vain Loiren, Burgundyn ja Champagnen tuotanto on tutkimuksen mukaan turvassa, vaikka näilläkin alueilla joudutaan todennäköisesti muuttamaan käytäntöjä ja vaihtamaan rypäleitä. Näiden ohella ilmastonmuutoksen vakavimmilta seurauksilta säästyvät Euroopassa vain Pohjois-Espanja sekä Saksa.

Sen sijaan esimerkiksi Balkanin, Italian ja Etelä-Ranskan tuotantomahdollisuudet tulevat heikkenemään huomattavasti. Joukossa ovat muun muassa maailman kuuluisimpien punaviinien tuotantoalueet Italian Toscana ja Ranskan Bordeaux.

Australiassa, Kaliforniassa ja Argentiinassa pärjäävät parhaiten lähimpänä rannikkoa sijaitsevat viinitilat, kun taas kauempana sisämaassa olevat tilat kärsivät huomattavasti. Suomessa suosittujen chileläisten viinien tuotantoalueet vaikuttaisivat pärjäävän hieman paremmin kuin muut merkittävät viinialueet.

Uusia viininviljelykselle suotuisia alueita syntyy muun muassa pohjoiseen Keski-Eurooppaan, Itä-Eurooppaan, Yhdysvaltain länsirannikon pohjoisosiin sekä Suurten järvien itäpuolelle.

Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, miten ilmastonmuutoksen vaikutuksen viinintuotantoon heijastuvat biodiversiteettiin. Sen mukaan uusia viinialueita perustetaan erityisesti korkeille alueille, mikä voi vaikuttaa haitallisesti näiden alueiden ekosysteemiin. Lisäksi kastelutarpeen lisääntyminen voi aiheuttaa vesipulaa.


Lisää aiheesta:



Viite