Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Alko
Vain Alkossa. Suuri osa kotimaisista oluista on niin vahvoja, ettei niitä jatkossakaan saa myydä panimoista.
12.3.2014 9.26
Panimoiden ulosmyyntioikeus on mukana alkoholilain kokonaisuudistuksessa, jonka on määrä tulla hallituksen esityksenä eduskuntaan loppukeväästä. Kyseessä on pieni laajennus oluen myyntiä koskeviin säädöksiin, joita ollaan Helsingin Sanomien mukaan kiristämässä muun muassa viikonloppuiltojen osalta.
Panimoiden ulosmyyntioikeudesta on tehty myös erillinen lakialoite, joka eteni viime viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Aloitteen lähetekeskustelussa ei kuultu ainuttakaan aloitetta vastustavaa puheenvuoroa. Sekä aloitteen allekirjoittajissa että lähetekeskustelussa kannustavia puheenvuoroja käyttäneiden joukossa on edustajia kaikista muista puolueista paitsi kristillisdemokraateista.
Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, ettei panimolta edellytetä elintarvikemyyntiä, jotta se voi myydä olutta. Tähän asti panimoiden on pitänyt perustaa elintarvikekioskeja, joille on paikoin ollut vaikeaa saada lupia.
”Elintarvikemyynti on ollut edellytyksenä, jottei esimerkiksi rautakaupasta voi myydä olutta. Ei ole kuitenkaan perusteltua, että panimon pitää myydä makkaraa, jotta se saa myydä omaa oluttaan”, hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä perustelee.
Pienpanimoliiton puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut Mika Heikkinen on tyytyväinen, että asia, jota liitossa on ajettu jo vuosia, on vihdoin toteutumassa. Häntä kuitenkin hiertää 4,7 prosentin raja, joka ohjaa kotimaisten panimoiden tuotantoa.
”Jos tällaista keinotekoista rajaa ei olisi olemassa, pienpanimo-oluissa olisi hieman korkeampi alkoholiprosentti ja ne olisivat maukkaampia, enemmän sellaisia kuin oluen pitää olla”, Heikkinen sanoo.
”Ymmärrän kyllä, että 4,7 prosentin raja on arka paikka tässä ilmapiirissä, jossa halutaan vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja. Pitäisi kuitenkin muistaa, että pienpanimot tuottavat vain kolme prosenttia Suomen oluesta eikä niillä ole mitään tekemistä ongelmakulutuksen kanssa.”
Niin kauan kuin Alkon vähittäismyyntimonopolista halutaan pitää kiinni, ei 4,7 prosentin rajan rikkominen ole kotimaisin toimin mahdollista. Komissio ei nimittäin hyväksy sitä, että kotimaisia oluita voisi myydä suoraan panimoista, mutta ulkomaiset panimot saisivat myydä omia tuotteitaan ainoastaan Alkon kautta.
Poikkeuksena tähän sääntöön kotimainen tilaviinituotanto. Sitä koskeva korkeampi, 13 prosentin raja, on Tuomisen mukaan poikkeus, jota komissio katsoo läpi sormien.
”EU-järjestelmä ei periaatteessa hyväksy pientäkään kotimaisen tuotannon suosimista ja komissio voisi periaatteessa viedä Suomen tilaviineistä oikeuteen. Se kuitenkin katsoo, ettei tilaviineistä aiheudu vääristymää viinimarkkinoille”, Tuominen sanoo.
Hän muistuttaa, että kun Suomessa puuhattiin tilaviineille oikeutta myydä likööriä, kansainväliset liköörivalmistajat ottivat yhteyttä komissioon ja hanke tyssäsi siihen. Sama olisi edessä, jos kotimaisille panimoille annettaisiin erivapaus myydä esimerkiksi korkeintaan kahdeksan prosenttisia oluita.
Ruotsissa pohdittiin jopa omien olutmyymälöiden sallimista ulkomaisille panimoille, jotta panimot saisivat oikeuden ulosmyyntiin. Ajatuksesta on kuitenkin luovuttu.
olut 
Tweet