Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
26.1.2012 13.53
Fukushiman ydinvoimaonnettomuus ja sitä seurannut Saksan päätös luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä on tehnyt ydinvoimasta entistä epävarmemman sijoituskohteen kansainvälisille suursijoittajille.
Der Spiegel kertoi joulukuussa, että Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnittelevan Fennovoiman merkittäviin omistajiin kuuluva saksalainen energiayhtiö E.on on hakenut ydinvoimahankkeilleen Suomessa, Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Intiassa niin sanottuja Hermes-vientitakuita Saksan valtiolta.
Helsingissä torstaina vieraillut saksalainen europarlamentaarikko Rebecca Harms (vihr) arvioi, että ydinvoimahankkeille myönnetyt vientitakuut herättänevät Saksassa vielä vilkkaan poliittisen keskustelun.
"Saksassa yleinen mielipide ja ydinvoimasta luopumisesta yhteisesti päättäneet puolueet ovat yksimielisiä siitä, että myöskään ydinvoimateknologian vientiä ei pidä tukea. Jos päättää luopua ydinvoimasta, riskejä ei pidä ulkoistaa muihin maihin", Harms sanoo.
E.on on maailman suurin yksityinen energiayhtiö. Viime vuonna se sai Saksassa osakseen rajua arvostelua ilmoitettuaan 11 000 ihmisen irtisanomisista.
"Hermes-lainat ja takuut on käsittääkseni alunperin suunniteltu tukemaan hankkeita kehitysmaissa, ei EU:n jäsenmaissa. Kiinnostavaa on, mitä tällaisten takuiden hakeminen kertoo ydinvoimateollisuudesta. Isojen energiayhtiöiden pomot toistelevat, että ydinvoimalle ei löydy kilpailijoita muista energianmuodoista. Tästä huolimatta en tiedä yhtään uutta ydinvoimahanketta, joka olisi mahdollinen ilman isoja valtioiden myöntämiä lainoja tai takuita", Harms sanoo.
ydinvoima 
Tweet