Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kuvituskuva.
Lihaa, lautasia ja koivua. Siinäkö kotimainen vuosi pähkinänkuoressa?Mikael Ahlfors

Lihaa, lautasia ja koivua. Siinäkö kotimainen vuosi pähkinänkuoressa?

No huh huh!

17.12.2009 15.39

Vihreä Lanka

Vuosi 2009 oli suomalaisille raju vuoristoratamatka kohusta kohuun. Lööppeihin nousi etenkin ruoka: keväällä kuluttajille selvisi, että kaupat myyvät tuoretiskeillään vanhaa lihaa marinadilla, joulukuussa meitä muistutettiin siitä, minkä hinnan sikaparat maksavat alelihasta.

Pahin isku yhteiskuntarauhalle oli viime vuonna alkaneen vaalirahakohun laajeneminen. Alkukesästä selvisi, että Kehittyvien maakuntien Suomi oli tukenut suurten puolueiden ehdokkaita vuoden 2007 eduskuntavaaleissa lähes puolella miljoonalla eurolla.

Jupakassa kärsi muun muassa Suomen maine maailman vähiten korruptoituneena maana.

Korruptiota seuraavan Transparency Suomen puheenjohtaja Santeri Eriksson pitää huolestuttavana tuoreinta Eurobarometria, jossa mitataan suomalaisten suhtautumista korruptioon.

"Nyt korruptiosta on huolestunut puolet suomalaisista, kun kaksi vuotta sitten huolestuneita oli vain joka neljäs. Muutos oli suurin kaikista EU-maista."

Sellugate

Mikä? Stora Enson ongelmat eukalyptusviljelmillä Brasiliassa ja Kiinassa jatkuivat. Huhtikuussa selvisi, että yhtiön alihankkija oli sotkeentunut väkivaltaisuuksiin Kiinassa. Esille nousivat myös Stora Enson Brasiliassa jakamat vaalituet ja väitteet lahjonnasta. Metsäjätti väitti Maattomien liikkeen edustajan uhkailleen yhtiötä väkivallalla, mutta väitetyn uhkailun nauhoitusten käännökset osoittavat asian epäselväksi.

Usko meni suomalaisten yritysten kykyyn toimia eettisesti ulkomailla.

”Kehitysmaissa Suomi on mukana teollisessa toiminnassa, jossa siirtomaan luonnonvaroja ryöstetään, luonto turmellaan, mieluisia vallanpitäjiä pidetään vallassa ja kansalaiset kurissa konekivääreillä”, Antti Tuuri kirjoitti Helsingin Sanomissa 19. syyskuuta.

Laukkugate

Mikä? Selvittyään lentäjälakosta Finnair päätti joulukuussa siirtää Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavara- ja asemapalvelut sekä niiden 500 työntekijää henkilöstövuokrausyhtiö Baronalle. Päätos aiheutti ulosmarssin ja viisipäiväisen lakon, jonka aikana yhtiö kärsi lähes seitsemän miljoonan euron vahingot.

Usko meni vakavaraiseen suomalaiseen lentoyhtiöön, joka lennättää ihmisen ja tavarat illaksi kotiin

Lautakasagate

Mikä? Yleisradion TV2:n Silminnäkijä-ohjelma väitti syyskuun lopussa pääministeri Matti Vanhasen (kesk) saaneen ilmaista puutavaraa talotyömaalleen Nuorisosäätiön kanssa bisnestä tekevältä rakennusliikkeeltä.

Usko meni sekä kepuun että suomalaiseen journalismiin. Riippumatta väitteiden todenperäisyydestä lautakasakohun jälkeen Suomi näyttää maalta, jossa sen enempää poliitikot kuin heidän tekemisiään vahtivat toimittajatkaan eivät ole tehtäviensä tasalla.

”Täyttä höylättyä puuta ja heinää tämä juttu”, Vanhanen kommentoi Ylen väitteitä.

Lautasgate

Mikä? Presidentin ja pääministerin pitkään jatkunut lautaskiista leimahti liekkeihin kuun vaihteessa, kun pääministeri Matti Vanhanen oli sitä mieltä, että Lissabonin sopimuksen astuttua voimaan vain pääministeri edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa.

Usko meni – lopullisesti – kansanvaltaisesti valittujen päättäjien yleviin luonteenpiirteisiin.

”Siinä on kaikkea mitä politiikan toimittaja voi toivoa: ristiriitoja, valtataistelua, salattuja motiiveja, opportunismia, lehmänkäännöksiä”, Tuomo Lappalainen kommentoi Suomen Kuvalehdessä 12. joulukuuta.

Marinadigate

Mikä? Elokuussa kaupan esimies paljasti Helsingin Sanomissa, että ruokakauppojen tuoretiskeillä myydään vanhaa lihaa marinoituna. Myös tuoretiskin kalat saattavat olla tiskillä useita päiviä ja päätyä sitten kylmäsäilytykseen.

Usko meni suomalaisiin kauppaketjuihin ja ruokavalvontaan. Elintarviketarkastajat eivät olleet tarkastaneet marinoitua lihaa tähän mennessä ollenkaan.

”Kun mainitsimme, että liha on jo selvästi vanhaa, tuoteryhmävastaava kehotti laittamaan marinadia niin reilusti, että haju peittyy”, nimettömänä pysyttelevä kaupan esimies kertoi Helsingin Sanomien mielipidesivulla 21. elokuuta.

Norppagate

Mikä? Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) myötäili maanomistajia ja kalastajia toukokuussa vastustamalla valtiovarainministeriön puoltamaa verkkokalastuksen täyskieltoa Saimaalla, vaikka saimaannorpan kanta oli pienentynyt 260 yksilöön ja laji on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Suomen luonnonsuojeluliitto piti maa- ja metsätalousministeriön esitystä saimaannorpan vapaaehtoisesta suojelusta ”törkeänä piittaamattomuutena”.

Usko meni suomalaiseen luonnonsuojeluun sekä maa- ja metsätalousministeriöön.

Sikagate

Mikä? Ylen A-studio esitti 9. joulukuuta aktivistien kuvaamia videoita suomalaisilta sikatiloilta. Videoilla näkyy loukkaantuneita, likaisia ja henkitoreissaan kituvia sikoja. Samasta asiasta kohuttiin kaksi vuotta sitten.

Usko meni jälleen kerran suomalaiseen lihatuotantoon sekä ministeri Sirkka-Liisa Anttilaan.

”Eläinsuojelulain uudistamiselle ei löydy Suomessa poliittista tahtoa”, Turun yliopiston ympäristö- ja eläinetiikan dosentti Elisa Aaltola kommentoi Helsingin Sanomissa 13. joulukuuta.

Vanhusgate

Mikä? Syyskuussa julkaistu lääninhallitusten selvitys vanhustenhoidon puutteista oli karmeaa luettavaa. Selvityksen mukaan vanhuksia sidotaan peteihin ja suljetaan lukkojen taakse. He eivät pääse vessaan, kärsivät ravinnon puutteesta, kaatuilevat ja saavat liikaa lääkkeitä.

Usko meni hyvinvointivaltioon ja leppoisiin eläkepäiviin.

”Selvityksissä mainitut tapaukset ovat ääripäitä, eivätkä kuvaa vanhustenhoidon tilaa kokonaisuudessaan”, Kuntaliiton sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Merikallio kommentoi Uudessa Suomessa 18. syyskuuta.

Climategate

Mikä? Suomalaiset ilmastoskeptikot ottivat kaiken irti muutaman tutkijan sähköpostiviesteistä, jotka heidän mukaansa vievät pohjan ilmastotutkimukselta. Asiantuntijat ovat joutuneet sittemmin muistuttamaan, että ilmastonmuutos on todettu muissakin tutkimuksissa.

Usko meni yleiseen suhteellisuudentajuun. Yleisradiossakin on yleensä tyydytty yhteen MOT-ilmastoänkyröintiin vuodessa, mutta nyt lähdettiin täysillä mukaan skeptikkojen lokakampanjaan ja tehtiin kaksi jaksoa kuukauden sisään juuri ennen Kööpenhaminan kokousta.




Viite