Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
2.3.2009 8.19
Vaalirahoitus: Kokoomus ja keskusta vastustivat vaalirahakattoa. Vihreät joutuivat luopumaan katosta pitkin hampain.
Vaalilaki: Vaalilain uudistus uhkaa kaatua, sillä RKP ei suostu 3,5 prosentin äänikynnykseen. Uudistus olisi vihreille edullinen, joten kokoomus ja keskusta eivät aja sitä aktiivisesti. Laki ratkeaa vain, jos pääministeri käyttää arvovaltaansa keskustan sisällä.
Vesilaki: Vesilain uudistuksesta Vuotoksen rakentaminen jätettiin pois, mutta keskusta pitänee asiaa esillä aina seuraaviin eduskuntavaalehin saakka.
Ydinvoima: Hallituksen sisällä ydinvoiman lisärakentamisesta tuntuu vallitsevan yksimielisyys vihreitä lukuunottamatta. Ydinvoimassa vihreillä on erillinen lupa äänestää hallituksen esitystä vastaan. Vihreille tilanne on vaikea: ydinvoiman globaalia renessanssia on vaikea estää.
Kuntien rahoitus: Keskusta on pulassa, kun sen kannatuksen ydinalueilla pikkukunnat joutuvat vaikeuksiin laman, metsäteollisuuden rakennemuutoksen ja väestön ikääntymisen vuoksi. Kunnat joutunevat yhdistymään entistä suuremmiksi yksiköiksi lähes pakkoliitoksilla.
Nato-jäsenyys: Kokoomus on ollut hallituksen voittaja: puolue on saavuttanut veronalennukset ja muut keskeiset tavoitteensa. Tämä yhdistettynä ennätyskannatukseen johtaa siihen, että puolue voi suorastaan herkutella Nato-jäsenyydellä ja miettiä asiaan koko ajan uusia näkökulmia.
Lama: Hallitus päätti nostaa eläkeikää ja kiirehtiä nuorten opintoja, jotta työurat ja verotulot kasvavat. Perustulosta ja vauraasta joutilaisuudesta haaveileville vihreille keskustan työruoska tekee kipeää.
Kaivoslaki: Kaivoslain uudistuksessa ovat vastakkain luonnonvarojen tehokasta käyttöä ja aluepolitiikkaa ajava keskusta, ja toisaalla luonnonsuojelua ja raaka-aineiden tehokasta kierrätystä puoltavat vihreät.
Tweet