Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
12.3.2009 15.18
1. Euroopan parlamentin tärkein tehtävä on osallistua EU:n lainsäädäntöön. Jos Lissabonin sopimus tulee voimaan, parlamentin valta kasvaa entisestään myös esimerkiksi EU:n budjetista päätettäessä. Käytännössä mepit siis päättävät, mihin kaikkeen yhteisiä rahoja käytetään ja linjaavat esimerkiksi maataloustukien suuruuden.
Äänestäjien on myös hyvä tietää, mitä ehdokkaat ajattelevat esimerkiksi EU:n ympäristölainsäädännöstä ja kuluttajansuojasta. Ja siitä, millä keinoilla heidän mielestään EU:n ilmastotavoitteisiin pitää pyrkiä.
2. Eurovaaleja edeltävä aika on loistava tilaisuus keskustella Euroopasta ja eurooppalaisuudesta, vaikkei parlamentti Euroopan suunnasta yksin päätäkään. Vaalien alla voitaisiin puhua esimerkiksi siitä, mitkä maat voisivat kuulua EU:hun ja minkälainen maailmanpoliittinen rooli EU:lla voisi olla.
3. Eurovaalien yhteydessä pitää kiinnittää muita vaaleja enemmän huomiota ehdokkaiden sosiaalisuuteen ja keskustelutaitoon, erityisesti vieraalla kielellä. Suomalaisehdokkaiden väittely englanniksi tai ranskaksi vaikka EU:n sisämarkkinoista kuulostaa äkkiseltään viihde-elementiltä, mutta antaisi äänestäjille arvokasta tietoa ehdokkaiden osaamisesta.
Lähteet: EU-asiantuntijat Tapio Raunio ja Teija Tiilikainen.
Tweet