Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
27.8.2010 11.28
Asumisen energiatehokkuus on surkeaa, talot vuotavat kuin seula ja viihde-elektroniikka imee sähköä kuin sieni vettä. Sähkön liikakäytössä on kuitenkin yksi hyvä puoli, sanoo tietokirjailija ja ympäristötoimittaja Jussi Laitinen.
”Tämän ylikulutuksen takia asumisen energiankulutuksesta on nyt helppo leikata isoja siivuja pois”, Laitinen sanoo.
Laitisen maanantaina ilmestyvä Pieni suuri energiakirja opastaa energiansäästöön.
Hallitus päätti viime viikon torstaina pitämässään budjettiriihessä esittää, että energiaverot nousevat ensi vuonna yhteensä noin 700 miljoonan euron verran. Eniten nousevat sähkön ja lämmityspolttoaineiden verot. Kerrostaloasujan sähkö- ja kaukolämpölasku saattaa nousta sadalla eurolla, omakotiasujalla yli kahdella sadalla eurolla vuodessa.
Energiakirjan ohjeilla voi Laitisen mukaan leikata sähkö- ja lämmityslaskua helposti energiaverojen korotuksen verran, useita satoa euroja.
Laitisen mukaan järkevin keino aloittaa energiansäästö on tukkia reiät oman talon seinistä ja ikkunoista.
Kerrostaloissa asiasta voi vinkata hallitukselle.
”Uusissa taloissa näkyy rakentamisen huono laatu, seinissä on reikiä ja liitokset irvistelevät. Omakotitaloissa ilmatiiviyden parantaminen on helppo ja nopea keino leikata energialaskua.”
Laitinen toivoo, että myös vuokra-asuntoihin tulevat pian asuntokohtaiset lämmitysenergian mittarit.
”Silloin pyörähtäisi iso pyörä energiansäästössä. Esimerkiksi itse asun vuokralla rivitalossa. Voin säästää vaikka kuinka paljon energiaa ja lämmintä vettä, mutta se ei näy vuokrassani”, Laitinen kapinoi.
energiatehokkuus  energiansäästö  asuminen 
Tweet