Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Taneli Heikan kanssa palstalla vuorottelee mediakriitikko Kaino Riesu, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä.
19.11.2012
Syksyn tärkein uutinen oli, että tunnelissa on mummoja ja sen päässä valoa Suomelle. Joukko mummoja loi tyhjään tunneliin yrityspuiston, pop-up-työpaikkojen keskittymän, ja viranomainen yritti tuhota sen.
”’Myyntirajoituksista on tarkoitus päättää ensi viikon perjantaina pidettävässä palaverissa’, kertoo osastopäällikkö Pekka Henttonen Helsingin rakennusvirastosta.” (HS 27.10.)
Kansanliike tuli väliin. Näitä tapauksiahan on tullut parin vuoden aikana esille useita. Espressoauto, kastanjakauppias, divarinpitäjä, kahvilayrittäjiä… Luultavasti satoja tapauksia jää yhden julkisuuden pelastaman alle.
Media näki mummot pittoreskina kaupunkikuvaa piristävänä performanssina. Ikään kuin kutojamummot, kastanjakauppiaat ja espressonmyyjät olisivat täällä tehdäkseen kaupungista kivemman. Pienyrittäjillä on hassut hatut, rusetit ja liivit. Heistä saa hyvän kuvan kaupunkisivuille.
Ikävä kertoa tämä, mutta useimmat yrittäjät eivät ole täällä elävöittääkseen kaupunkianne, vaan elättääkseen itsensä ja perheensä. Jos yritys menestyy, yrittäjät kyllä maksavat veroja, luovat sosiaalista hyvinvointia ja kaunistavat kaupunkiakin.
Suomen talous dyykkaa ja pääkirjoituksissa huudetaan kansallisen pelastusohjelman perään. Vain kasvuyritykset palkkaavat. Muu Suomi on pysähtynyt.
Siksi on erikoista, että silloin kun työtä luovia innovaatioita kotimaiselle palvelualalle oikeasti syntyy, niitä ei huomata.
Mummojutut olisivat kuuluneet taloussivuille. ”Arvoisat mummoyrittäjät, kuinka onnistuitte luomaan uuden yritystunnelin näin vaikeassa suhdanteessa? Onko Mummotunneli vientituote? Mikä on neuvonne irtisanoville suuryrityksille? Aiotteko skaalata tämän pop-up-työpaikkojen konseptin muihin suomalaisiin kaupunkeihin?”
Kaupungilta, ay-liikkeeltä, Elinkeinoelämän keskusliitolta ja valtiovarainministeriöltä olisi pitänyt kysyä: ”Jos mummot pystyivät luomaan uusia työpaikkoja kiertämällä byrokratiaa (ja kenties verotusta), eikö oikea keino uusien työpaikkojen synnyttämiseksi olisi silloin byrokratian ja verojen karsiminen?”
Malmin mummotunneli on innovaatio, mutta media ei tunnistanut sitä sellaiseksi. Joukko pienyrittäjiä kamppaili elinkeinovapauden puolesta ja loi byrokratiasta vapaan erityistalousalueen.
Työpolitiikan ammattilaiset, joiden kädestä media syö, eivät keksineet kymmenissä raporteissaan, kuinka Suomeen luodaan uutta työtä. Mummot keksivät ja panivat toimeksi.
Kirjoittaja on viestintäyrittäjä ja toimittaja. Kirjoitus on julkaistu alun perin 16. marraskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.
Tweet