Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Natalia Baer
Huolestunut. Mikko Alestalon mukaan MOT:n ilmastojakso on vastuutonta viestintää.
9.11.2009 13.58
Yleisradion MOT-ohjelmassa esitetään tänään toimittaja Martti Backmanin Ilmastokatastrofi peruttu -jakso, jossa ennakkotietojen mukaan esitetään ilmastotutkimusten heikkouksia.
"Tutkimukset maapallon ennen kokemattomasta lämmön noususta viimeisten vuosikymmenten aikana eivät kestä lähempää tarkastelua", esitettelyssä Ylen sivuilla todetaan.
Ilmatieteen laitoksen johtajaa Mikko Alestaloa tällaiset ohjelmat ihmetyttävät.
”Yleisesti ottaen ilmastojournalismin taso mediassa on noussut huomattavasti. Sen takia onkin erikoista, että on muutamia jäänteitä, jotka linnoittautuvat vanhoihin teeseihinsä”, Alestalo sanoo.
Hänen mukaansa MOT:n jakso on vääränlaista tiedottamista aikana, jona sekä Euroopan komissio että Suomen hallitus ovat päättäneet toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
"Hallitukset ja elinkeinoelämä yleisesti suhtautuvat ilmastonmuutokseen järkevästi. On jännä, että mediassa on vielä muutamia tällaisia pesäkkeitä jäljellä. Tavallisia maallikkoja hämmennetään tässä aiheessa, ja se on mielestäni vastuutonta viestintää."
Ilmatieteen laitoksen tutkijoita on pyydetty mukaan tv-ohjelmiin, joissa tutkijat ja maallikkoskeptikot väittelisivät ilmastonmuutoksesta. Ilmatieteen laitos on kuitenkin kieltäytynyt.
”Emme halua lähteä mukaan ohjelmiin, joissa on vanha juupas-eipäs-asetelma. Etenkään, jos vastapuolena on maallikko, jolla ei ole vastuuta sanomisistaan.”
Alestalo sanoo tuntevansa Martti Backmanin hyvin ja kuvaa hänen ymmärrystään meteorologisesta tieteestä erittäin korkeaksi.
”Hän osaa tehdä hyvin kriittisiä kysymyksiä. Siinä valossa tällaiset väitteet ovat mielestäni erikoisia, ja niissä on tavoitehakuisuutta mukana.”
Ohjelman esitettelyssä kerrotaan uusista tutkimustuloksista, joiden mukaan hiilidioksidin kaksinkertaistuminen ilmakehässä nostaisi maailman keskilämpötilaa korkeintaan 0,5 astetta ennustetun 2,5–6,0 asteen sijasta.
"Hiilidioksidi yksinään nostaa lämpötilaa puoli tai yksi astetta. Mutta se ei ole koko totuus. 2,5–6,0 asteen lämpenemiseen lasketaan positiivisia palaute-efektioita, joihin kuuluvat esimerkiksi vesihöyry sekä lumen ja jään häviäminen. Vasta niiden kautta päästään voimakkaampaan lämpenemiseen. Hiilidioksidi laukaisee muita prosesseja ja on kuitenkin koko ilmastonmuutoksen aiheuttaja."
Tweet