Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Tuntuuko kotoisalta? Kotoutumisjohtaja Kristina Stenmanin mukaan kotoutumisen kannalta on olennaista, että yhteiskunta tarjoaa maahanmuuttajalle sopivan koulutuksen.
14.1.2011 8.32
Sisäministeriön uuden maahanmuuttojohtajan mukaan suomalaiset ovat kotoutuneet monikulttuuriseen Suomeen hyvin.
Mitä Suomi tekee väärin kotouttamisessa?
Oleskeluluvan saanut maahanmuuttaja on asukas ja kuntalainen niin kuin muutkin, joten hänellä on oikeus varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tämä toimii hyvin. Suurin ongelma on maahanmuuttajien työllistyminen. Suomessa on kovat koulutus- ja kielitaitovaatimukset. Työllistymistä koetetaan helpottaa uudella kotoutumislailla, jolla parannetaan maahanmuuttajien neuvontaa hänen muutettuaan Suomeen.
Huonosti hoidettu maahanmuutto voi aiheuttaa syrjäytymistä, uskonnollista radikalismia ja äärioikeiston nousua. Mikä näistä on tapahtunut Suomessa ja mikä voidaan estää?
Osa maahanmuuttajista on syrjäytynyt työelämästä, mutta ylipäätään kotoutuminen on sujunut hyvin. Ääriliikehdintää Suomessa ei juuri ole. Uskonnollinen radikalismi nousee usein turhautumisesta omiin elinolosuhteisiin. Se estetään esimerkiksi sillä, että nuorille maahanmuuttajille tarjotaan vaihtoehtoja, koulutusta ja työtä.
Miten suomalaiset saadaan kotoutumaan uuteen monikulttuuriseen yhteiskuntaan?
Kaikki yhteiskunnat muuttuvat. Suomi kansainvälistyy, mikä ottaa ja antaa paljon. Ihmiset kohtaavat eri kulttuureja koko ajan arjessaan: töissä, koulussa, päiväkodissa. Monin paikoin suomalaisten kotoutuminen on sujunut hyvin, mutta monikulttuurisuudesta pitää puhua vielä paljon nykyistä enemmän.
Uuden kotoutumislain mukaan maahanmuuttajille jaetaan perustietoa Suomesta. Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka maahanmuuttajan kannattaa tietää?
Pitää tuntea oikeutensa ja velvollisuutensa, esimerkiksi oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, perheeseen ja hyvään terveyteen. Pitää tuntea perusasiat suomalaisesta yhteiskunnasta, kuten aikakäsitys, vuodenkierto ja ilmasto. Pitää tuntea oma paikallisyhteisönsä ja oppia käyttämään kunnan tarjoamia palveluita.
maahanmuutto 
Tweet