Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Lisää metaania. Tuula Aalto on havainnut metaanipitoisuuksien kasvun Länsi-Lapissa. Mikael Ahlfors

Lisää metaania. Tuula Aalto on havainnut metaanipitoisuuksien kasvun Länsi-Lapissa.

Metaanipäästöt kasvavat hälyttävästi

6.11.2008 13.41

Anu-Elina Lehti

Ilmakehän metaanipitoisuudet ovat viime vuonna kasvaneet hälyttävästi ympäri maailmaa. Brittiläinen Independent-lehti kertoi lokakuun lopussa tutkimuksesta, jonka mukaan metaani on peräisin Jäämeren pohjasta.

Merien pohjiin on varastoitunut runsaasti metaania, joka on yli 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Normaalisti metaani vapautuu merenpohjasta hitaasti ja hajoaa ennen nousua pintaan.

Merentutkimuslaitoksen professorin Matti Perttilän mukaan lämpeneminen voi vapauttaa metaania merenpohjan klatraateista, joihin sitä on varastoitunut tuhansia tonneja. Klatraatti on huokoista jäätä, jonka kiderakenne pitää sisällään metaania.

”Metaania on maailmassa enemmän kuin tunnettuja öljyvaroja. Jos tämä metaani siirtyy ilmakehään, se vahvistaa kasvihuoneilmiötä monikymmenkertaisesti.”

Perttilän mukaan tutkimustuloksiin tulee suhtautua rauhallisesti.

”En tiedä, miten luotettavia tulokset ovat. Mielestäni merivedet eivät vielä ole lämmenneet niin paljon.”

Metaanipitoisuuden nopea kasvu on näkynyt myös Ilmatieteen laitoksen tekemissä mittauksissa Länsi-Lapin Sammaltunturilla. Tutkija Tuula Aallon mukaan merkittävää havainnossa on se, että pitkään samana pysynyt pitoisuus näyttää jatkavan nousuaan.

”Jos syy on vaikkapa se, että ilmaston lämpeneminen on pannut alulle jonkin uuden reaktion, se on tietenkin huolestuttavaa, koska mahdollisuudet vaikuttaa sellaiseen ovat rajalliset.”

Tutkijat ympäri maailmaa ovat etsineet syitä metaanipäästöjen kasvuun eri tahoilta. Osa tutkijoista uskoo, että merenpohjien metaaniklatraattien sulaminen on peruuttamattomasti alkanut. Se on Aallon mielestä ”maailmanlopun skenaario”, ja sen paikkansapitävyydestä ollaan yhä monta mieltä.

Lopullinen syy voi löytyä myös Aasian teollistumisesta, riisinviljelystä, biomassan poltosta tai Venäjän maakaasuputkien vuotamisesta.

”Metaanipäästöjen kasvua tutkitaan kiivaasti. Toivottavasti selityksiä löytyy vuoden parin sisään.”

 




Viite