Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
24.5.2012 12.58
Helsingin pitää seurata Tukholman ja Tampereen esimerkkiä ja yhdistää kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestit vaaleilla valituksi pormestariksi.
Tätä vaativat erityisesti Helsingin vihreät, joiden kuntavaaliohjelman tavoitteisiin kuuluu siirtyminen pormestarimalliin.
Nykyisen, muodollisesti virkamiespohjaisen mallin varjopuolet nousivat viimeksi laajemmin keskusteluun huhtikuussa, kun Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi valittiin puolueiden poliittisten voimasuhteiden vastaisesti sdp:n Ritva Viljanen.
Pormestarimallia suosittelee omien kokemustensa perusteella myös Tukholman vihreiden puheenjohtaja Per Olsson, joka osallistui pari viikkoa sitten Helsingissä pidettyyn Tukholman, Helsingin ja Oslon vihreiden yhteiseen Greening Nordic Cities -seminaariin.
Tukholmassa pormestarimalli on ollut käytössä vuodesta 1994.
”Demokratian kannalta on arvokasta, että kaupungin äänestäjät pääsevät valitsemaan, ketkä kaupunkia johtavat. Tällöin äänestäjät tietävät, ketkä ovat päätöksistä vastuussa ja voivat valita, saavatko vastuussa olleet jatkokausia”, Olsson sanoi Vihreälle Langalle.
Hän kertoo yllättyneensä siitä, että suomalaisesta kuntapolitiikasta puuttuvat poliittisessa vastuussa olevat pormestarit ja hallitus–oppositio-asetelma. Ruotsissa puolueet muodostavat myös kuntatasolla hallitus- ja oppositiokoalitiot.
Ruotsin mallin kääntöpuoleksi Olsson arvioi päätöksenteon lyhytjänteisyyden. Tukholmassa kun kuulemma esimerkiksi kouluihin tai liikenteeseen liittyvät strategiat voidaan panna uusiksi vaalikausittain eli neljän vuoden välein.
”Tämä johtuu osin siitä, että kunnassa enemmistönä olevan koalition ei tarvitse neuvotella ja hakea vähemmistön hyväksyntää suunnitelmalleen. Jos neljän vuoden jälkeen enemmistön muodostavatkin eri puolueet, he ensimmäiseksi lakkauttavat aiemmat projektit ja kaikki alkaa alusta”, Olsson sanoo.
helsinki 
Tweet