Luomukesää
4.7.2008 8.17
Lena Björklund
Pari viikkoa sitten alkanut viininmaistiaisten kokemusten purku jatkuu. Neljästä viinistä on jo kerrottu seikkaperäisemmät maistelumerkinnät ja tässä pari lisää.
Katso myös maistiaisten koko viinilista.
Can Vendrell Brut Reserva
Luonnonmukaisesti tuotettu cava. Albet i Noya, laadukas espanjalainen luomuviinien tuottaja, on tuottanut luomua jo pitkään.
Yleiskuvaus: Kirpeän raikas, sopivasti karvas, luonteikas.
Väri hienostuneen keltainen, jossa vihertävyyttä, vaaleahko.
Haju valkoviinimäinen, miedon hedelmäinen, kevätsadetta. Toisella kierroksella taikinamaisuutta, samppanjamaisuutta.
Maku ensimmäisellä kierroksella kitkerähkö, ei hienostunut, pistävä, metallinen. Jälkimaku jotenkin epätyydyttävä. Toisella kierroksella, siis lämmenneenä ja happea saaneena maku syventynyt ja muuttunut samppanjamaiseksi.
Sopii kasvisruoan kanssa, jossa juustoa ja vahvoja aromeja. Salaatin kanssa, jossa rasvaista juustoa tai grillattua juustoa.
Hyvä hinta-laatusuhde. Voi säilyttää.
Bianco di Custoza Terre in Fiore
Neljäkymmentä vuotta sitten perustettu 230 viljelijän osuuskunnan luomulinjalta tuotettu valkoviini Custoza Terre in Fiore tuli viime vuonna ensimmäiseksi luomuviinisarjassaan vuoden 2006 viinillä. Alkossa myytävä viini on vuodelta 2007.
Custozan viinialue sijaitsee Gardajärven kaakkoisrannan kukkuloilla.
Yleiskuvaus: Mieto pieni viini, sopii piknikille. Hapan, muttei kovin häiritsevästi. Kelpo. Hyvä vaihtoehto kartonkiviineille.
Väri vihertävä, tuore. Pirskettä.
Haju raikas, raakaa päärynää, omenaa. Toisella kierroksella raakuutta vähemmän.
Maussa vahamaisuutta, ei vikoja. Helppo. Hyvä tavisviini.
Sopii luonnonhelmassa pidettäviin nyyttäreihin ja buffet-pöytiin.
Edullinen hinta.