Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
13.11.2008 15.07
Perustuslakivaliokunta otti tänään torstaina kantaa Lex Nokiana tunnetun sähköisen viestinnän tietoturvalain muuttamiseen.
Kansanedustaja Ville Niinistön (vihr) mukaan uudesta laista on tulossa ”todella tiukka”.
Asiantuntijat ovat kritisoineet lakia muun muassa siitä, että se antaa työnantajalle paikoin jopa viranomaisia kovemmat valtuudet valvoa työntekijöiden viestiliikennettä.
”Lain keskeinen sisältö on siirtynyt pois urkinnasta valvontaa rajaavien turvamekanismien rakentamiseen”, Niinistö sanoo.
Laki on saanut risuja myös siitä, että sitä saatettaisiin käyttää esimerkiksi työntekijöiden työajan valvontaan. Niinistön mukaan tämän riski on kuitenkin rajattu pois.
Käytännössä työntekijöiden viestien tunnistetietoja saisi lukea vain sellaisissa tapauksissa, joissa työnantajalla on aihetta epäillä työntekijää yrityssalaisuuksien vuotamisesta.
Perustuslakivaliokunta korostaa lausunnossaan, että tunnistetietojen lukeminen on vasta viimeinen ja monen lukon takana oleva keino. Valiokunta korostaa tietosuojavaltuutetun asemaa tietojen avaamisen ennakkovalvojana ja oikeussuojan takaajana.
Työnantajan on annettava selvitys viestien tunnistetietojen lukemisesta työntekijälle. Työnantajien on myös vuosittain annettava selvitys viestien lukemisesta tietosuojavaltuutetulle ja työntekijöiden edustajalle.
Niinistön mukaan tämä vahvistaa tietosuojavaltuutetun mahdollisuuksia valvoa yksittäisen ihmisen tietosuojaa ja lisää ylläpitäjien velvollisuutta varmistaa tietoturvallisuuden toteutuminen myös käyttäjän kannalta.
”Kysymys siitä, tarvitaanko lakia, on edelleen relevantti. Lakia voi pitää osittain ongelmallisena, mutta siinä on paljon tietoturvaa
parantavia asioita”, Niinistö sanoo.