Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Greenpeace / Takeshi Mizukoshi
Thaimaalaista sademetsää. Laittomasti hakattu trooppinen puu pääsee helposti EU:n markkinoille.
6.5.2008 13.18
Laittomasti hakattu trooppinen puu pääsee vaivatta Euroopan unionin sisämarkkinoille ja päätyy myytäväksi myös Suomeen. Keski-Euroopassa valtaosa ovista on valmistettu laittomasti hakatusta, uhanalaisesta merbausta.
"Laittoman puun myynti on täysin laillista EU:n alueella. Laittomuutta valvotaan vain siten, ettei se ole EU:n sisäistä", Greenpeacen metsäasiantuntija Sini Harkki kertoi tänään tiistaina ympäristöjärjestöjen tiedotustilaisuudessa.
Lista laittomien hakkuiden synneistä on pitkä: ne kiihdyttävät trooppisten metsien katoa, vähentävät rajusti sademetsien luonnon monimuotoisuutta, aiheuttavat arviolta 10–15 miljardin dollarin veromenetykset valtioiden kassoissa, vääristävät markkinoita laskemalla hintoja ja luovat laajat markkinat järjestäytyneelle rikollisuudelle.
EU on sitoutunut puolittamaan trooppisten metsien kaatamisen. Komissio päättää toukokuun lopulla lakiehdotuksesta, joka toteutuessaan estäisi laittoman puun pääsyn unionin markkinoille. Greenpeacen Harkin mukaan lakiesitystä tukee erityisesti Ranska, joka on luvannut ajaa asiaa EU-puheenjohtajakaudellaan tämän vuoden loppupuoliskolla.
Muun muassa Suomi on vastustanut ehdotusta. Harkin mukaan ehdotuksen takana on kuitenkin nyt enemmistö jäsenmaista.
Uusi laki vaatisi puun myyjiä osoittamaan tuotteidensa laillisuuden. Lainsäädännöllä luotaisiin standardi, joka kertoo puun alkuperän, tuotantoketjun ja laillisuuden.
Harkin mukaan Kiina voisi hyvinkin ottaa mallia EU:sta ja siten myös Kiinan kautta kulkeva laiton puukauppa vähensi. Standardisointi nostaisi puun kuutiohintaa noin kolme neljä dollaria, eli muutaman euron, mitä ei pidetä kovin suurena korotuksena.
Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Kuluttajaliitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto julkistivat tilaisuudessa jokakeväisen luokituksensa puutarhahuonekalujen sademetsäystävällisyydestä ja kalusteita myyvistä kauppiaista. Parhaaseen luokkaan ylsivät tänä vuonna Hobby Hall, Kalustekauppa.com, Prisma, S-Market, Sotka ja Starkki.
"Eniten sademetsäpuuta myydään nyt muissa tuoteryhmissä kuin puutarhakalusteissa. Parketeissa on yhä todella paljon uhanalaista puuta, esimerkiksi merbauta”, totesi Harkki.
Lisää puutarhakalusteiden valinnasta perjantaina Eno vastaa -palstalla lehdessä ja verkossa.
Tweet