Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Kierrättäjä. Antti Häkli haluaa suomalaisten kännykät uusiokäyttöön.Antti-Juhani Johansson

Kierrättäjä. Antti Häkli haluaa suomalaisten kännykät uusiokäyttöön.

Käytetyistä kännyköistä väännetään bisnestä

9.3.2010 16.21

Arttu Lehtinen

Taistelu käytetyistä kännyköistä on käynnistymässä. Kaksi kilpailevaa yritystä ilmoitti tänään tiistaina hamuavansa suomalaisten kännyköitä hyväntekeväisyyden ja kierrätyksen varjolla. Käytetyt matkapuhelimet aiotaan myydä kehitysmaissa.

"Suomessa on piironginlaatikot täynnä käytettyjä kännyköitä - me haluamme saada ne kierrätykseen", sanoo Kännykät Rahaksi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Häkli, joka on pyörittänyt aiemmin muun muassa Kulta Rahaksi -palvelua.

Palvelu toimii osoitteessa www.kierratakannykka.fi. Metallien kierrätykseen erikoistunut Finnmania Oy avasi tänään vastaavan, Myypuhelin.fi-palvelun. Lisäksi Reilun kaupan Tähti ilmoitti, että se alkaa kunnostaa ja toimittaa käytettyjä kännykköjä Tansaniaan.

Hyväntekeväisyydestä huolehtivat mukaan houkutellut järjestöt.

"Kännykästä saatavat rahat voi lahjoittaa vaihtoehtoisesti myös suoraan Syöpäsäätiölle, Kirkon ulkomaanapuun tai Punaiselle Ristille", kertoo Häkli.

Finnmanian kautta kännykkärahat voi lahjoittaa samoille kolmelle järjestölle.

Häkli ja Kännykät Rahaksi Oy:n toimitusjohtaja Richard Fieldhouse toivovat, että jo tämän vuoden aikana suomalaiset intoutuisivat lähettämään satojatuhansia puhelimia yhtiön käsiteltäväksi. Puhelimet aiotaan myydä sinne, missä niistä parhaiten maksetaan, eli Aasian maihin. Afrikkaan ei kovin moni suomalainen puhelin tule päätymään.

Kännyköiden myynnistä vastaavat "yhteistyökumppanien kautta hankitut pienet kännykkä-alan yritykset". Tarkemmin toimitusjohtaja Fieldhouse ei osannut esimerkiksi Aasiassa toimivia myyntikumppaneita määritellä.

Yrityksen johdon puolesta ei osattu vastata kysymykseen siitä, mitä kierrätetyille kännyköille käy kehitysmaissa, kun ne siellä lopulta hajoavat.

"Kehitysmaissa on tässä suhteessa kehittymisen varaa", kuittasi Häkli.

Käytännössä Kierrätä Kännykkä -palvelu toimii niin, että yhtiö lähettää asiakkaalle paketin, johon tämä kerää käytetyt puhelimensa. Asiakas palauttaa paketin ja saa korvauksen puhelimistaan 24 tunnin sisällä.

Palveluun otetaan vastaan myös vioittuneita puhelimia. Niistä maksetaan tarvittaessa puolet verkkosivuilla määritellyistä hinnoista. Jos vanhaa kännykkää ei pystytä enää korjaamaan, se kierrätetään ja puretut osat luvataan lähettää uusiokäyttöön. Täysin toimimattomista puhelimista asiakas ei palkkiota saa.

Häklin mukaan rikkinäisistäkin puhelimista löytyy arvokkaita osia, esimerkiksi jonkun verran kultaa ja siksi nekin halutaan kerätä.

Ehjästäkään puhelimesta ei saa suuria rahoja, sillä Suomen yleisimpien puhelinmallien, Nokian 1100:n ja 3310:n, ostohinta on verkkosivujen mukaan nolla euroa. Fieldhouse korostaakin, että yhtiö on nimenomaan kiinnostunut kalliimmista malleista. Esimerkiksi toimivan Nokian N97-mallin hinta kipuaa yli sataan euroon.

Henkilökohtaiset tiedot pyyhitään puhelimen muistista sen käsittelyn yhteydessä. Asiakkaan ei tarvitse siis pelätä, että puhelimen seuraava käyttäjä saa käsiinsä esimerkiksi vanhoja puhelinnumerotietoja.

Juttua on päivitetty 10.3. kello 11.48. Toisin kuin jutussa alunperin väitettiin Finnmanialla ei ole yhteistyösopimusta jutussa mainittujen järjestöjen kanssa, vaan heille myydyistä rahat on mahdollista lahjoittaa kyseisille järjestöille.

kierrätys 




Viite