Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Yksi, kaksin vai kolmin? Siuntio ei ole vielä päättänyt suuntaansa.
16.11.2012 6.26
Siuntiossa ollaan vaalien jälkeen yhä historiallisen sekavassa kunnallispoliittisessa sotkussa.
Lokakuun kuntavaalit toivat Siuntion kunnanvaltuustoon enemmistön, joka kannattaa kuntaliitosta Lohjan ja Nummi-Pusulan kanssa. Kuntaliitoksen kannattajat olivat enemmistönä myös vuosi sitten, kun kunnanvaltuusto päätti yhdistymisestä kahdesti, marraskuussa ja joulukuussa.
Jo aiemmin, syyskuussa 2011, siuntiolaiset äänestivät Lohja-liitosta vastaan neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä. Lopulta tämän vuoden huhtikuussa kansan tahto voitti myös valtuustossa. Venkoilun seurauksena Lohja, Karjalohja ja Nummi-Pusula päättivät yhdistyä 2013 vuoden alussa ilman Siuntiota.
Uudenmaan vihreiden puheenjohtaja ja Siuntion valtuustoon jatkopaikan saanut Kristian von Essen uskoo, ettei kuntaliitos Lohjan suuntaan tule toteutumaan myöhemminkään.
Von Essenin mukaan Siuntiossa katsotaan nyt, miten hallituksen vääntö sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksesta etenee.
”Odotetaan rauhassa. Uudistus voi olla sellainen, ettei kuntaliitoksia tarvitakaan. Nimenomaan tämä näkemys on yhdistänyt niitä 14 valtuutettua, jotka vastustivat liitosta. Ilokseni olen pannut merkille, että tällainen ajattelutapa on levinnyt myös toiseen leiriin”, von Essen sanoo.
Asia on ollut vaikea myös vihreille, joiden valtuutetut ovat olleet liittymistä vastaan. Viime marraskuun valtuustoäänestys kääntyi kuitenkin liittymistä puolustaneiden voitoksi juuri siksi, että liitosta vastustanut vihreiden Yrjö Kokkonen oli äänestyksen aikaan lomalla Kanariansaarilla ja hänen ääntään pääsi käyttämään liitosta kannattanut varavaltuutettu Harri Haanpää.
Tänä syksynä Haanpää valittiin valtuustoon demarien listalta. Kesäkuussa vihreiden paikallisjärjestön puheenjohtaja ja kaksi hallituksen jäsentä erosivat tehtävistään kuntaliitoksesta syntyneiden erimielisyyksien takia.
”Onhan se ollut repivää. Olen ollut todella pettynyt siihen, että jotkut ovat tämän takia kieltäytyneet tekemästä yhteistyötä muissa asioissa. Tänä syksynä vihreiden 18 kuntavaaliehdokkaan listamme oli tässä asiassa hyvin yhtenäinen. Saa nähdä tapahtuuko muissa asioissa mitään lähestymistä niihin, jotka erosivat Siuntion vihreistä. Toistaiseksi siitä ei ole merkkejä”, von Essen sanoo.
Myös Siuntion sosiaali- ja terveyspalvelut ovat katkolla kuntaliitosveivailun seurauksena. Joulukuun lopussa päättyy Siuntion Lohjan kanssa tekemä sopimus sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Lohja sanoi sopimuksen irti, koska Siuntiosta oli määrä tulla osa perustettavaa Suur-Lohjaa.
Nyt vaihtoehtoisen toteutuksen kanssa on tullut kiire ja vasta aivan hiljattain on saatu päätettyä, miten palvelut järjestetään vuodenvaihteen jälkeen.
”Käytännössä palataan takaisin tilanteeseen, jossa Siuntio järjestää palvelunsa itse. Neljä vuotta sitten tästä jouduttiin luopumaan, kun Paras-hanke pakotti pienimmät kunnat järjestämään palvelunsa osana suurempia kokonaisuuksia”, vihreiden von Essen sanoo.
Kuntaliitoksesta käytyä vääntöä on tulkittu myös kielipoliittisena kysymyksenä. Lohja-liitosta yksimielisesti vastustava rkp on toivonut, että yhteistyötä kehitettäisiin Lohjan sijasta selvemmin kaksikielisten Inkoon ja Kirkkonummen kanssa. Sinne kulkee myös pääosa työmatkaliikenteestä.
Von Essenin mukaan kielipoliittista näkökulmaa on liioiteltu:
”14 valtuutetusta, jotka vastustivat liitosta, tasan puolet on suomenkielisiä. Kansanäänestyksessä liitosta vastusti kaksi kolmasosaa siuntiolaisista, vaikka ruotsinkielisten osuus on vain kolmannes.”
Juttu on julkaistu 16. marraskuuta ilmestyvässä Vihreässä Langassa. Lehden mentyä painoon hallitus julkisti kuntauudistusta koskevan linjauksensa, jonka mukaan kaikkien alle 20 000 asukkaan kuntien, myös Siuntion, on aloitettava liitosselvitykset.
Tweet