Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Fennovoima
Muuttuuko maisema? Pyhäjoen Hanhikivelle voi nousta venäläisvalmisteinen ydinvoimala.
18.10.2013 6.36
Fennovoiman ydinvoimalahankkeella on edessään kohtalonviikot. Ydinvoimalaa varten perustettu firma tiedotti syyskuussa odottavansa osakkailtaan investointipäätöksiä tämän kuun loppuun mennessä.
Fennovoiman omistajista huomattava osa on Suomen kuntien omistamia energialaitoksia. Tarkkoja omistusosuuksia on vaikea arvioida, sillä osa kunnista omistaa toisien kuntien energiayhtiöitä ja lisäksi Fennovoiman osakkeista suuri osa on tällä haavaa orpoja energiajätti Eonin ja muutaman pienemmän osakkaan lähdön jäljiltä.
Fennovoiman suunnitelma on napata reaktoritoimittajaksi kaavailtu venäläinen Rosatom hankkeen suuromistajaksi Eonin tilalle kolmanneksen osuudella.
Kunnista suurimmat omistajat ovat saatavilla olevien lukujen perusteella Rauma, Lahti, Turku ja Vantaa. Jos Rosatomin mukaantulo toteutuu, Rauman osuus on noin 3,3 prosenttia, Lahden 2,6 sekä Turun ja Vantaan noin 2 prosenttia.
Vihreä Langan soittokierroksen perusteella kaikki nämä kaupungit aikovat ainakin toistaiseksi pysyä ydinvoimakelkassa. Missään valtuustot eivät ole vielä saaneet kunnon kustannusarviota hankkeesta. Toistaiseksi on epäselvää, kuinka tarkat selvitykset kaupunginvaltuutetut edes saavat käyttöönsä, sillä Fennovoiman asiat on käsitelty salaisesti.
Valtuutettu Merja Elo (vihr) Raumalta kertoo, etteivät valtuustoryhmät toistaiseksi ole ilmoittaneet kantojaan Fennovoimaan. Elon käsitys kuitenkin on, että suurin osa valtuutetuista on ainakin varovaisen myönteisiä hankkeelle.
Rauman kaupunkipolitiikassa valtuusto jakautuu kokoomuksen ja sdp:n muodostamaan niukkaan enemmistöön ja muiden puolueiden vaaliliittoon, Ryhmä 22:een. Jakautuuko valtuusto näin myös ydinvoima-asiassa, on vielä auki.
Valtuusto käsittelee Fennovoimaa maanantaina 28. lokakuuta.
Lahdessa vihreät jättivät juuri aloitteen Fennovoimasta luopumisesta. Maanantaisessa valtuuston kokouksessa 42 valtuutettua kannatti Fennovoimassa pysymistä, 16 taas oli ydinvoimahankkeesta lähtemisen kannalla.
Lähtemistä kannattivat vihreät, vasemmistoliittolaiset ja keskustalaiset sekä kolme demaria, yksi perussuomalainen ja kokoomuslainen.
”Demareilta odotimme vähän useampaa irtaantumisen kannattajaa. Oletan, että demarit ja perussuomalaiset haluavat nähdä ensin laskelmat ja päättää sitten”, kaupunginvaltuutettu Aleksi Mäntylä (vihr) arvioi.
Toistaiseksi hankkeesta on pitänyt keskustella lähinnä summittaisen kustannusarvion pohjalta, sillä Fennovoiman lupaama kustannusarvio on päässyt vasta harvojen kuntapäättäjien käsiin.
”Lahti Energia on laittanut tähän pari miljoonaa euroa, mutta seuraava päätös olisi sitten luultavasti noin 30–40 miljoonaa euroa”, Mäntylä sanoo.
Kuten sanottu, summasta ei ole tarkempaa tietoa.
Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja ja valtuuston varapuheenjohtaja Elina Rantanen kertoo, että Fennovoima-asiaa on toistaiseksi käsitelty kaupungin konsernijaostossa. Kaupunginhallitus puinee Fennovoimaa ensi viikolla ja valtuusto kuukauden viimeisellä viikolla.
Myös Turussa vihreät ovat tehneet parikin aloitetta hankkeesta luopumisesta.
”Turussa on sellainen käytäntö, ettei näistä käydä valtuustokeskustelua. Kahteen kauteen Fennovoimasta ei ole käyty koko valtuuston keskustelua.”
Rantanen kuitenkin arvioi, että tuki ydinvoimalle on vankkaa: suurimmat puolueet, kokoomus ja demarit, ovat olleet hankkeen takana.
Konsernijaoston käsittelyssä kaikki hanketta koskevat liiteasiakirjat ovat olleet salaisia. Rantasen mukaan onkin vielä epäselvää, kuinka laajan materiaalin valtuusto saa käyttöönsä päätöksenteon tueksi.
Vantaallakaan Fennovoiman torjuminen ei näytä todennäköiseltä, kaupunginvaltuutettu Anssi Aura (vihr) arvelee. Vihreät ovat tehneet aloitteen hankkeen jättämisestä, mutta sitä ei ole vielä käsitelty.
Vantaan suurimmat puolueet ovat kokoomus ja sdp. Kokoomus on ollut vankasti Fennovoiman takana, sdp:stä saattaa löytyä jokunen vastustaja, Aura arvioi.
Neljän kärkikunnan lisäksi kymmenet kunnat joutuvat lähiaikoina päättämään Fennovoima-kantansa kuten myös hankkeessa mukana pysyneet yritykset. Näistä ehdottomasti tärkein yksittäinen firma on talousvaikeuksissa kamppaileva Outokumpu, jonka osuus Fennovoimasta on liki kymmenen prosenttia.
ydinvoima 
Tweet