Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Taivalkosken kunnanvaltuuston 27 jäsenestä 17 on keskustalaisia. Vaalilautakunnassa keskustalla on kolme paikkaa viidestä.
27.1.2011 15.17
Pienten puolueiden kannattaa olla ensi viikosta eteenpäin erityisen terhakkaita, sillä vaalilautakuntia kootaan jälleen helmikuussa. Monissa pienissä kunnissa paikat on jyvitetty tutuille puolueille, ja uusiin tulokkaisiin suhtaudutaan varauksellisesti.
Vihreiden Oulun vaalipiirin toimistosihteeri Pirkko Sjöman sai tylyjä vastauksia, kun hän otti viikko sitten yhteyttä Taivalkosken kuntaan ja tiedusteli, minne toimittaisi ehdotuksensa vaalilautakunnan jäseniksi.
”Minulle puhuttiin kuin pikkulapselle, kunnansihteeri painotti työn olevan erittäin luottamuksellista. Tuli olo, että vihreät eivät sovi vaalilautakunnan jäseniksi”, Sjöman toteaa.
Kaikkein eniten Sjömania hämmensi se, että häntä neuvottiin lähettämään suosituksensa Taivalkosken keskustapuoleen puheenjohtajalle.
Taivalkosken kunnanvaltuutettu, keskustan Vesa Turpeinen uskoo, että kyseessä oli inhimillinen erehdys. Vaalilautakunnan kokoonpanosta ei vastaa keskustapuolue vaan kunnanhallitus. Keskustalla on hallituksessa viisi paikkaa seitsemästä.
”Meillä on vaalilautakunnassa sellainen kokoonpano kuin demokratia edellyttää. Kaikista valtuustopuolueista on jäsen vaalilautakunnassa, eli keskustalla on kolme paikkaa, demareilla ja perussuomalaisilla molemmilla yksi.”
Turpeisen mukaan olisi vaikea nähdä vihreitä vaalilautakunnassa, sillä puolueen kannatus Taivalkoskella on pientä, eikä vihreillä ole kunnassa ainuttakaan kunnanvaltuutettua.
Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan vaalilautakuntien asettaminen perustuu säännökseen, josta on tarkoituksella tehty aika väljä.
Jääskeläisen mukaan vaalilautakuntien jäsenten ja varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita rekisteröityjä puolueita.
”Kaikki edellisissä vaaleissa mukana olleet puolueet tulisi ottaa huomioon niin, että pienetkin puolueet saavat edes jonkun edustajan vaalilautakuntaan.”
Jääskeläinen myöntää, että pienissä kunnissa saatetaan törmätä ongelmiin. Esimerkiksi 1990-luvulla Merijärven kunnassa vain keskustapuolue asetti ehdokkaita eduskuntavaaleihin.
Jääskeläinen pitää erittäin tärkeänä, että vaalilautakunnassa on useiden puolueiden edustajia, sillä he ovat vaalityöntekijöiden lisäksi myös vahtikoiria.
”Mitään muuta vahtijärjestelmää lautakunnilla ei ole, kauhun tasapaino on tähän asti toiminut aivan erinomaisesti. Jos lautakunnan jäsenet ovat saman puolueen edustajia, järjestelmä ei tietenkään toimi.
vihreät  keskusta  eduskuntavaalit 
Tweet