Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Piippu.
Verolle! Kehysriihessä vauhditettiin ekologista verouudistusta. SXC

Verolle! Kehysriihessä vauhditettiin ekologista verouudistusta.

Kriisi toi ekoverot

27.3.2009 12.08

Jukka Vahti

Talouskriisi ravistelee suomalaisen verojärjestelmän perusteita. Hallituksen tiistaina tekemien budjettikehyspäätösten perusteella talouden taantuma vauhdittaa huomattavasti niin sanottua ekologista verouudistusta.

”Todennäköisesti koskaan aiemmin Suomessa ei ole tehty näin isoa ympäristöveropakettia”, arvioi vihreiden kansanedustaja ja hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.

”Esimerkiksi talojen lämmitykseen käytettävän polttoöljyn verotus lähes kaksinkertaistuu, eli kyseessä on aika lailla historiallinen muutos.”

Ekologisella verouudistuksella tarkoitetaan verotuksen painopisteen siirtymistä työn verotuksesta ympäristöhaittojen ja energian verottamiseen.

Hallitus päätti jo aiemmin yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa työnantajien Kela-maksun poistamisesta, joka aiheuttaa yli 830 miljoonan euron aukon valtion budjettiin. Tätä aukkoa täytetään kehysriihen päätösten mukaan nostamalla ympäristöveroja 750 miljoonalla eurolla 2011 alkaen. Muun muassa polttoöljyjen, sähkön ja kivihiilen verotus kiristyy.

Hallituksen mukaan veronkorotuksista 515 miljoonaa euroa kohdistuu elinkeinoelämälle ja 235 miljoonaa kotitalouksille.

”Nämä nimenomaiset ympäristöveropäätökset liittyvät Kela-maksun poistoon, ja voi olla, että Kela-maksu olisi poistettu suhdannetilanteesta riippumatta. Mutta tässä tilanteessa valtiontalouden tasapainon säilyttäminen on entistä tärkeämpää, eikä valtion verotuloihin ole varaa jättää lovia”, Tynkkynen sanoo.

Työmarkkinajärjestöt tyrmäsivät hallitukset veroratkaisut tuoreeltaan. Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi päätösten syövän pohjaa ensi vuosikymmenen alkuun toivotulta talouskasvulta.

”Suomalainen elinkeinoelämä on hoitanut ympäristöasiat mallikelpoisesti, ja energiatehokkuus on meillä huippuluokkaa. Rangaistusmaksuihin ei ole syytä”, teollisuuden etuja ajavan EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs totesi.

”Tyhmähän ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka antaa. EK:ssa luonnollisesti tiedetään se, että esimerkiksi teollisuuden sähköveron merkitys myös energiaintensiivisen teollisuuden kustannusrakenteessa on hyvin vähäinen. Siinä puhutaan meidän teollisuutemme kilpailukyvyn kannalta marginaalisista seikoista”, Oras Tynkkynen toteaa.




Viite