Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / malaqa.com.ar (CC-BY-NC-SA)
Viihde-elektroniikkaa? Konsolit, kännykät ja soittimet syntyvät selvityksen mukaan usein hikipajoissa.
11.3.2009 12.44
Kulutuselektroniikkaa tehdään Kiinassa yhtä kurjissa hikipajoissa kuin vaatteitakin, kertoo tuore selvitys.
FinnWatchin tänään julkaisema tutkimus selvitti työoloja neljällä kiinalaisella tehtaalla, jotka toimittavat pelikonsoleita, mp3-soittimia ja matkapuhelimia sekä niiden osia muun muassa Microsoftille, Applelle, Motorolalle, Philipsille ja Sonylle.
Tutkimusraportin mukaan tehtailla palkkataso on niin alhainen, että selvitäkseen työntekijän on tehtävä ylitöitä, joita teetetään jopa 180 tuntia kuukaudessa. Kaikissa neljässä tehtaassa työntekijöille maksettiin minimipalkkaa, noin 80 euroa kuussa.
Kaikki tehtaat myös rikkoivat Kiinan ylitöistä määräämää lakia, joka rajoittaa ylityöt 36 tuntiin kuukaudessa. Osa haastatelluista työntekijöistä kertoi, ettei heillä ollut mahdollisuutta kieltäytyä ylitöistä.
Usein työntekijöitä sakotettiin siitä, jos he nukahtivat työvuoron aikana tai tekivät virheitä tuontantolijan nopeuden vuoksi.
Syrjintä työhönotossa sairauden perusteella oli kaikissa neljässä tehtaassa yleistä. Suuri osa tehtaiden työvoimasta oli harjoittelijoita tai vuokratyövoimaa. Opiskelijaharjoittelijat ovat tehtaille halpaa työvoimaa, sillä heillä ei ole oikeutta sosiaaliturvaan.
Kaikissa neljässä tehtaassa työntekijät eivät joko olleet tietoisia ammattijärjestön olemassa olosta tai heidän mukaansa järjestö asettui työnjohdon puolelle.
Useimmat elektroniikkamerkit ovat luoneet itselleen eettisen ohjeistuksen, joissa työntekijöiden ihmis- ja työoikeudet taataan. Vaikka elektroniikkajätit sanovat, että he valvovat ainakin ensimmäisen käden alihankkoijoitaan, tutkimus osoittaa, että näin ei käytännössä ole.
Elektroniikkamerkeistä vain Microsoft, Apple ja Motorola tekevät itse tarkastuksia tehtailla.
Tweet