Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Komissio vaatii vihreämpää maataloutta

19.11.2010 11.09

Taina Tervonen

Euroopan maatalouspolitiikkaa tulisi viedä "vihreämpään, oikeudenmukaisempaan, tehokkaampaan ja toimivampaan suuntaan", totesi maatalouskomissaari Dacian Cioloş eilen torstaina, kun komissio julkisti ehdotuksensa EU:n uudesta maatalouspolitiikasta. Uudistettu maatalouspolitiikka astuu voimaan vuonna 2013.

Ehdotuksessa esitellään kolme eriasteisiin muutoksiin tähtäävää mallia, joista radikaalein lakkauttaisi suorat tuet nykyisessä muodossa kokonaan ja korvaisi ne maksuilla julkisten ympäristöhyödykkeiden tuottamisesta sekä ylimääräisillä erityisluonnonhaittakorvauksilla. Maaseudun kehittämistoimet suunnattaisiin pääasiassa ilmastonmuutokseen ja ympäristönäkökohtiin.

Kaikissa malleissa asetettaisiin yläraja maanviljelijöille myönnettäville suorille tuille. Tukien pitäisi niinikään jakautua oikeudenmukaisemmin uusien ja vanhojen jäsenmaiden välillä. Tällä hetkellä kreikkalainen viljelijä voi saada 500 euroa tukea hehtaarilta, kun latvialaisen viljelijän on tyydyttävä sataan euroon.

Ympäristöjärjestöt ovat tyytyväisiä ehdotukseen mutta korostavat, että vaikutukset riippuvat lopullisista lakiteksteistä, jotka komission on tarkoitus antaa ensi vuoden puolessa välissä.

Nyt julkistettu ehdotus siirtyy seuraavaksi parlamentin ja neuvoston käsittelyyn. Lissabonin sopimuksen myötä Euroopan parlamentti on ensimmäistä kertaa täysivaltaisena osapuolena päättämässä uudistuksen sisällöstä.

Keskustelusta odotetaan kiivasta sekä parlamentissa että neuvostossa, sillä maataloustuet nielevät 40 prosenttia EU:n budjetista (noin 55 miljardia euroa) ja jakautuvat epätasaisesti eri jäsenmaiden välillä. Britannia ja Ruotsi vaativat tukien leikkaamista ja rahan kohdistamista innovaatioihin, kun taas Ranska on pitänyt kynsin hampain kiinni tukijärjestelmästa. Ehdotuksesta keskustellaan seuraavaksi EU:n maatalousministerien kokouksessa 29.11.

maatalous 


Lisää aiheesta:



Viite