Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
12.6.2009 8.51
Eurovaalivoitto kasvattaa vihreiden europarlamenttiryhmän 43:sta 53:een edustajaan. Samalla vihreiden ja Euroopan vapaan allianssin muodostama ryhmä muuttuu poliittisesti entistäkin kirjavammaksi. Vihreitä meppejä ryhmässä on 46.
Vihreiden ryhmässä on alkavalla kaudella pitkästä aikaa yhtä paljon saksalaisia ja ranskalaisia meppejä, kumpiakin 14. Ranskalaisten määrä yli tuplaantui, viime kaudella heitä oli parlamentissa vain 6.
Ranskan ja Saksan lisäksi vihreät ylsivät vaalivoittoon ainakin Suomessa, Ruotsissa, Latviassa, Hollannissa, Belgiassa ja Kreikassa.
Selvimmän tappion vihreät kokivat Italiassa, jossa vihreät menettivät molemmat kaksi paikkaansa. Paikkansa menetti muun muassa vihreiden europarlamenttiryhmän väistyvä puheenjohtaja Monica Frassoni.
Vihreiden meppien joukosta löytyy varsin värikkäitä aktivisteja. Yksi esimerkki on viiksekäs ranskalainen José Bové, joka tunnetaan Keski-Euroopassa intohimoisena geenimuunnellun viljelyn vastustajana ja suoran toiminnan miehenä.
”Vihreille on tyypillistä se, että kansanedustajat ovat voimakkaita persoonia, koska vihreät ei missään pääse parlamenttiin rahan ja ison mainoskampanjan avulla. Kaikki vihreät kansanedustajat ovat tulleet jotain kautta tunnetuiksi yksilöinä”, jatkokaudelle Suomesta valittu Satu Hassi sanoo.
Hänen mukaansa värikkäät persoonat ja isot egot eivät haittaa yhteisten asioiden ajamista. Tulokkaiden lisäksi ryhmässä on paljon kokeneita poliitikkoja, joten näkemyseroja osataan Hassin mukaan käsitellä.
Tukea näkemykselle antaa London School of Economicsin professori Simon Hixin tutkimus, jonka mukaan vihreiden ryhmä oli päättyneellä kaudella äänestyskäyttäytymiseltään yhtenäisin parlamenttiryhmä.
Tweet