Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
4.9.2014 14.55
Suomalaisyritysten Wärtsilän ja Nokia Solutions and Networksin paikallisten tytäryhtiöiden verotietoja ei löydy Tansanian kaupparekisteristä, kertoo Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan tekemän selvitys.
Tansanian lain mukaan yritysten pitää toimittaa maan kaupparekisteriin tilintarkastettu tilinpäätös vuosittain. Nokia on toiminut maassa vuodesta 2009, mutta yhtään sen tilinpäätöstä ei löydy rekisteristä. Wärtsilän tytäryhtiöllä pitäisi olla rekisterissa jo viistitoista tilinpäätöstä, mutta ne löytyvät vain vuosilta 2005 ja 2006.
Yritysten itsensä mukaan ne ovat toimittaneet vaaditut tiedot viranomaisille.
Kepa selvitti, miten Tansaniassa toimivien yritysten veronmaksusta on mahdollista saada tietoa. Tansanian valtion menoista 42 prosenttia rahoitetaan kehitysyhteistyövaroilla ja lainoilla.
Tansania menettää verosuunnittelun, veronkierron ja verohelpotusten vuoksi enemmän rahaa kuin se saa kehitysapua. Lähes joka kolmas tansanialainen elää edelleen äärimmäisessä köyhyydessä.
Kepa ei syytä suomalaisyrityksiä ja niiden tytäryhtiöitä verokikkailusta, koska tästä ei ole todisteita. Kepan työryhmän Tansanian kaupparekisteristä kaivamista tiedoista ilmenee, että Nokian paikallinen tytäryhtiö on ottanut viime vuonna "isohkon" konserninsisäisen lainan. Myös Wärtsilä kertoo tytäryhtiönsä harjoittavan paljon sisäistä laskutusta.
Velan korkojen maksamisen vuoksi Nokian toiminta Tansaniassa on ollut tappiollista.
"Emme saaneet tietoa lainasummasta tai korkojen summasta. Näiden tietojen perusteella emme voi sanoa, että Nokia harrastaisi lainakikkailua sisäisesti. Tämä kuitenkin herätti paljon kysymyksiä siitä, miksi heillä on tällainen sisäinen lainajärjestely", Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson sanoo.
Hänen mukaansa vastaavia järjestelyjä käytetään toisinaan veromaksujen minimoimiseen.
Wärtsilä puolestaan toimitti pyydettäessä Kepan työryhmälle taustatiedoksi joitain yhtiön liiketoimintaa kuvaavia lukuja. Niiden perusteella yritys maksoi viime vuonna enemmän yhteisöveroa kuin se sai tuloa.
Kepan mukaan Wärtsilä käyttää Tansaniassa veroasioissa konsulttinaan kansainvälistä KPMG-yhtiötä, joka kuuluu maailman tunnetuimpiin verosuunnittelua myyviin konsulttiyrityksiin, joita on syytetty verovälttelyn edistämisestä.
Kepan saamien lukujen perusteella ei ole kuitenkana syytä olettaa KPMG neuvoisi Wärtsilää välttämään veroja. Wärtsilä ei kuitenkaan suostunut tapaamaan Kepan edustajia sen enempää Tansaniassa kuin Helsingissäkään.
Kepa vaatii suomalaisilta suuryrityksiltä maakohtaisten tilinpäätösraporttien vuosittaista julkaisemista ja ajaa tavoitteen toteutumista EU:ssa mahdollisimman nopealla aikataululla.
Tweet