Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
12.12.2011 12.24
Nauta ja maito ovat eniten Itämerta kuormittavat elintarvikkeet.
Laihdutuskeinona suositun karppauksen, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion, jossa suositaan liha- ja maitotuotteita, on jo aiemmin todettu aiheuttavan keskimääräistä suuremmat ilmastopäästöt. Tänään julkaistun selvityksen mukaan näiden tuoteryhmät tuotanto kuormittaa eniten myös Itämerta.
Suomen ympäristökeskuksen ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan erityisesti naudanlihan tuottaminen aiheuttaa tyypi- ja fosforikuormitusta.
Nautakilon typpikuormitus paljastui selvityksessä 78 grammaksi, mikä on selvästi enemmän kuin aiemmin arvioitu 30–50 grammaa. Erityisen pienet typpipäästöt, vain noin sadasosa naudan lukemista, aiheutuu karppaajien karttaman perunan viljelemisestä.
Lihankulutus on kasvussa Itämeren rantavaltioissa ja eläinproteiinin osuus ruokavaliosta ylittää esimerkiksi Suomessa viralliset suositukset.
”Ravitsemussuositusten mukaisesti syömällä voimme vähentää maatalouden kuormitusta noin seitsemän prosenttia”, sanoo MTT:n tutkija Virpi Vorne asiasta annetussa tiedotteessa.