Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
17.5.2013 10.19
Itämeren lohen kannalta tärkeintä olisi päästä eroon niin sanotusta sekakantakalastuksesta, sanoo Helsingin yliopiston kalatalouden professori Hannu Lehtonen.
Lohia kalastetaan nyt merellä, jolloin saaliiksi voi joutua eri joista peräisin olevia kaloja. Kestävää olisi kalastaa vain niiden jokien lohia, jossa kanta voi suhteellisen hyvin. Merikalastuksesta luopuminen vain merkitsisi käytännössä lopputiliä ainakin suurelle osalle merelle toimivista ammattikalastajista.
Lehtosen mukaan Suomessa lohenkalastuksella elää alle sata ammattikalastajaa. Muuallakin merikalastus on joutunut väistymään kestävän lohikannanhoidon tieltä.
”Irlannissa esimerkiksi hallitus osti kaikki lisenssit pois. Siellä on 140 lohijokea, joista ainakin puolet on rauhoitettu kokonaan. Lohen merikalastus on lopetettu oikeastaan kaikkialla Atlantilla. Vain Itämerellä on tällainen villi tilanne.”
Missä lohta sitten pitäisi saada kalastaa? Aivan lohijokien suussa tai sitten itse joissa.
Lehtonen ei osaa tarkasti arvioida, kuinka kaukaa jokisuusta lohta voisi kalastaa, jotta voisi vielä olla varma sen olevan tiettyä kantaa. Käytännössä puhuttaisiin kilometrien eikä kymmenien kilometrien etäisyydestä. Eipä ihme, etteivät ministeriön kalastusneuvokset tai ruotsinkielisen Pohjanmaan poliitikot pidä Lehtosesta.
Lehtonen taas on sitä mieltä, että maa- ja metsätalousministeriöä kiinnostaa lähinnä ammattikalastajien edunvalvonta. Hän sanoo ministeriön ajaneen tarkoituksellisesti avomerikalastusta suosinutta politiikkaa jo 1980-luvulta lähtien.
”Sen politiikan vangiksi ministeriö on jäänyt.”
Suomessa kaloja ole suojeltu lailla, vaikka osa suomalaisista kalakannoista on uhanalaisempia kuin vaikkapa saimaannorppa. Niin sanottujen talouskalakantojen huolehtimisesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Valitettavan huonosti, arvioi Lehtonen.
”Kalojen suojelu pitäisi siirtää ympäristöministeriön vastuulle. Maa- ja metsätalousministeriössä vastustetaan muutoksia henkeen ja vereen.”
kalastus 
Tweet