Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
SXC
Päästöt kuriin. Kansainväliset ilmastoneuvottelut alkavat jälleen kahden viikon kuluttua.
28.10.2013 8.32
Australian pitäisi viisinkertaistaa vuodelle 2020 asettamansa päästöleikkaustavoite, jotta se tekisi oman osansa niistä toimista, jotka tarvitaan maailmanlaajuisesti, jotta pysytään alle kahden asteen lämpenemisessä.
Brittilehti Guardianin uutisoiman tutkimuksen mukaan Australian ”kohtuullinen ja uskottava” osuus päästötalkoissa olisi 27–34 prosentin vähennys. Toistaiseksi maassa on sovittu vain viiden prosentin tavoitteesta, mutta tämä kiristyisi 25 prosenttiin, jos muut maat kiristävät omia tavoitteitaan.
Australian hallitus aikoo lakkauttaa maan ilmastopolitiikka itsenäisesti edistävän Climate Change Authorityn. Tuoreen tutkimuksen teettäneen ympäristöjärjestö WWF:n ilmastopolitiikasta vastaava Will McGoldrick muistuttaa, että mitä enemmän maa aiheuttaa päästöjä sitä nopeammin ja enemmän sen on leikattava niitä tulevaisuudessa.
”Olemme hyvin pahoillamme hallituksen halusta lakkauttaa CCA, koska meidän ei pitäisi työntää päätämme hiekkaan ja jättää ulkopuoliset arviot huomioitta”, McGoldrick sanoo.
Vuotta 2020 koskevien päästövähennystavoitteiden vertaileminen on haastavaa toisistaan eroavien vertailuvuosien takia. Esimerkiksi Australian viiden prosentin vähennyksen vertailuna käytetään vuotta 2000, kun taas Yhdysvallat tavoittelee 17 prosentin vähennystä vuodesta 2005 ja EU 20 prosentin vähennystä vuoden 1990 tasosta.
Yksi oman tavoitteensa jo lähes saavuttaneen EU:n suurimmista haasteista on Puola, joka on Australian tapaan merkittävä kivihiilen tuottaja ja käyttäjä. Perjantaina julkaistun tutkimuksen mukaan Puola voisi puolittaa kivihiilen käytön vuoteen 2030 mennessä. Nykyisin maa tuottaa 90 prosenttia sähköstään hiilivoimalla.
Uutistoimisto Reutersin mukaan saksalaisten ja puolalaisten tutkijoiden sekä järjestöjen työstämän raportin mukaan tuuli-, vesi- ja aurinkovoiman sekä maalämmön edistäminen toisi jopa 100 000 uutta työpaikkaa.
”Halusimme näyttää, mitä Puola voisi tehdä”, sanoo tutkimukseen osallistuneen Greenpeacen uusiutuvan energian johtaja Sven Teske.
YK:n ilmastoneuvottelut jatkuvat kahden viikon kuluttua juuri Puolan Varsovassa.
ilmastonmuutos  päästöt 
Tweet