Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Uusi aalto. Soile Koskinen on yksi Suomen ensimmäisen ilmastoradikaalin ryhmän Hyökyaallon perustajista. Ilmastonmuutos on aktivistiliikkeen uusi taisteluareena.
8.5.2009 5.38
Radikaali ilmastoliike on rantautunut Suomeen.
”Ilmasto-oikeudenmukaisuus, markkinapohjaisten ratkaisujen hylkääminen ja tee-se-itse ilmastopolitiikka”, helsinkiläinen Soile Koskinen luettelee liikkeen vaatimuksia.
Valtio-oppia opiskeleva Koskinen, 26, on yksi Hyökyaalto-nimisen ryhmän jäsenistä. Järjestön toiminnassa on Helsingissä reilut kymmenen aktiivia. Tampereella ja Oulussa on mielenkiintoa paikallisryhmään.
Ilmastoradikaaleja ryhmiä toimii jo muun muassa Englannissa, Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Ryhmät ovat järjestäneet tempauksia ja protesteja esimerkiksi hiilivoimaloita ja saastuttavia yrityksiä vastaan.
Ryhmät kokoontuvat joulukuussa Kööpenhaminen ilmastokokouksessa. Osa haluaa pysäyttää kokouksen mellakoilla, osa kannattaa maltillisempia mielenosoituksia.
Ilmastoradikaalien mielestä Kööpenhaminan neuvotteluissa puhuvat vain yritykset ja poliitikot. Aktivistit pelkäävät, että tuloksena on lisää ydinvoimaa, agropolttoaineita ja kapitalisteja hyödyttävää päästökauppaa.
Berliiniläinen tutkija ja aktivisti Tadzio Müller, yksi liikeen ideologeista, haluaa sulkea kokouksen.
”Kokous on ekologisesti ja poliittisesti hyödytön, se vain luo illuusion siitä, että jotain tapahtuu”, Helsingissä vieraillut Müller sanoo.
Kööpenhaminaan saapuu aktivisteja, pienviljelijöitä ja alkuperäiskansojen edustajia eri puolilta maailmaa.
Müller uskoo, että Kööpenhamina kokoaa uuden ilmastoliikkeen yhteen kuten Seattlen WTO-mellakat kokosivat globalisaatiokriittisen liikkeen vuonna 1999.
Myös suomalainen Hyökyaalto lähtee joulukuussa Kööpenhaminaan. Koskinen uskoo, että ilmastoradikaali liike tekee itsensä siellä niin näkyväksi, ettei sitä voi jättää huomiotta tulevissa neuvotteluissa.
Koskisen mukaan ihmiset haluavat nyt puheen sijaan toimintaa.
”Toiminta voi olla niin kaupunkipuutarhojen kasvattamista kuin hiilivoimaloiden sulkemista protesteilla.”
Ilmastoaktiivit järjestävät leirejä tänä vuonna monessa Euroopan maassa. Leireillä suunnitellaan toimintaa ja opiskellaan ilmastoasioita.
Suomessa Ydinvoimavapaa Suomi -verkosto pitää ydinvoiman vastaisen ilmastoleirin kesällä Lapissa.
Helsingissä ekoanarkisit järjestävät tänä viikonloppuna ekoanarkistiset toimintapäivät.
Müller julkaisi viime talvena 20 vihreän kapitalismin vastaista teesiä. Pääsisältö on, ettei markkinatalouden vihertyminen estä ilmastokatastrofia.
Müller huomauttaa, että globaalit päästöt ovat vähentyneet Kioton sopimuksesta huolimatta vain taantumassa. Hänen mielestään tämä tukee liikkeen perusajatusta, että talouskasvun ihanteesta on luovuttava.
”Vihreä markkinatalous on vain fossiilisen kapitalismin pukemista uuteen asuun”, Müller sanoo.
Ilmastoradikaali liike on vielä alkuvaiheessaan, jossa se pyrkii herättämään huomiota ja osoittamaan ongelmia.
Aktivistit vaativat muun muassa välitöntä luopumista fossiilisista polttoaineista, energiayhtiöiden kansallistamista ja siirtymistä ekologiseen paikallistalouteen.
ilmastonmuutos  aktivismi 
Tweet