Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
31.1.2013 14.27
Kaukolämmön tuotantoa ei kannata supistaa, vaikka energiantuotannon päästöjä pitää leikata rajusti tulevaisuudessa. Näin arvioidaan kansallisen ilmastopaneelin torstaina julkaisemassa raportissa, jossa käsitellään Suomen energiajärjestelmää ja päästövähennystavoitteita.
Aalto-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan yhdistetty sähkön ja lämmöntuotanto on varsin vähäpäästöinen tapa tuottaa energiaa.
"Maailmalla niin sanottu lauhdetuotanto on yleistä. Siinä sähköntuotannossa syntyvä lämpö menee lauhdevedessä hukkaan. EU:n alueella hukkalämpöä syntyy suurin piirtein saman verran kuin lämmitykseen tarvitaan", energiatalouden professori Sanna Syri kertoi raportin julkistamistilaisuudessa.
Suomessa lauhdelämpö otetaan kuitenkin usein talteen. Käytännössä kaikkien yhtään suurempien kaupunkien lämmitys hoidetaan kaukolämmöllä. Raportin mukaan tätä olemassaolevaa lämmitysverkkoa ei kannatakaan purkaa, vaan jopa laajentaa nykyisestä.
Maalämpöpumpuilla kannattaa kyllä korvata esimerkiksi öljy- tai sähkölämmitystä, muttei yleensä kaukolämpöä. Paljon toki riippuu siitä, mitä polttoainetta voimalassa poltetaan. Pelkästään turvetta tai kivihiiltä käyttävän voimalan energiantuotantoa voi kannattaa korvata maalämpöpumpulla.
Syrin mukaan uudet voimalat ovat enimmäkseen niin sanottuja monipolttoainelaitoksia, jotka voivat käyttää sähkön- ja lämmöntuotannossaan esimerkiksi biokaasua tai synteettistä maakaasua.
Korjaus: Sanna Syrin vaillinaiseksi jäänyt kommentti täydennetty ma klo 11.45.
ilmastopaneeli  energiantuotanto  lämmitys 
Tweet