Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jamie Henn, 350.org / Flickr (CC-BY-SA-NC)

Mielenosoitus Varsovassa.
Vuosittainen uutishuippu. Varsovan ilmastokokous ja sen ympärillä järjestetyt mielenosoitukset kiinnostivat jälleen mediaa.Jamie Henn, 350.org / Flickr (CC-BY-SA-NC)

Vuosittainen uutishuippu. Varsovan ilmastokokous ja sen ympärillä järjestetyt mielenosoitukset kiinnostivat jälleen mediaa.

Ilmastonmuutos sidotaan yhä useammin muihin aiheisiin – uutisointi kääntyi kasvuun

7.1.2014 15.19

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksesta uutisoitiin viime vuonna kansainvälisissä medioissa huomattavasti vuotta 2012 enemmän, arvioidaan Daily Climate -sivuston selvityksessä. Vuosittaista uutisointia seuraavan sivuston mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun ilmastonmuutoksesta uutisoidaan edellisvuotta enemmän.

Viime vuonna sivuston seuraamissa lähteissä julkaistiin noin 24 000 ilmastonmuutosaiheista uutista tai artikkelia. Määrä on noin 30 prosenttia enemmän kuin vuoden 2012 noin 18 500 artikkelia, mutta yhä selvästi vähemmän kuin vuosina 2007–2009, jolloin julkaistiin keskimäärin 29 000 juttua vuodessa.

Kasvun taustalla on ilmastonmuutoksen liittäminen muihin aiheisiin.

”Ilmastonmuutos yhdistetään jokaiseen suureen energiaa tai äärisäitä käsittelevään juttuun. Pisteitä yhdistetään vihdoin vastuullisemmin, minkä aika olisi ollut jo kauan sitten”, sanoo Inside Climate Newsin David Sassoon.

Yhdysvalloissa ilmastouutisointi on pysynyt esillä muun muassa Keystone XL -öljyputkesta käytävän keskustelun vuoksi. Putkea vastustava 350.org-liike katsoo, että putken rakentaminen sitoisi Yhdysvallat vuosikymmeniksi ilmastolle haitallisten fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Kotimaisena esimerkkinä ilmastonmuutokseen liittyvien aiheiden näkyvyydestä voisi pitää esimerkiksi Sini Saarelan tapausta. Laajasti mediassa käsitellyssä tapauksessa seurattiin suomalaisen aktivistin vangitsemista Venäjällä, mutta monessa yhteydessä mainittiin myös se, että Saarela otettiin kiinni hänen osoittaessaan mieltä ilmastolle vahingollista arktista öljynporausta vastaan.

Daily Climaten uutisseurannassa ovat mukana muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP sekä sanomalehdet Guardian ja Wall Street Journal.

ilmastonmuutos  media 




Viite