Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Ydinvoimalla omavaraiseksi? Ilmasto- ja energiastrategia luottaa ydinvoimaan. SXC

Ydinvoimalla omavaraiseksi? Ilmasto- ja energiastrategia luottaa ydinvoimaan.

Ilmasto- ja energiapaketti jättää oven auki lisäydinvoimalle

6.11.2008 13.42

Vihreä Lanka

Hallitus haluaa vahvistaa Suomen energiaomavaraisuutta lisäämällä sekä tuulivoimaa että ydinvoimaa. Tuore ilmasto- ja energiastrategia asettaa lisäksi ensimmäistä kertaa tavoitteeksi energian kokonaiskulutuksen vähentämisen.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti pitkän väännön jälkeen valmistuneen strategian torstaina. Erityisesti kokoomuksen ja vihreiden näkemykset tulevaisuuden sähköntarpeesta olivat valmistelutyössä kaukana toisistaan.

Strategiassa todetaan, että lisää ydinvoimaa tarvitaan, mutta ei määritellä kuinka paljon.

”Strategia antaa mahdollisuudet päästä kaikkiin siinä linjattuihin tavoitteisiin myös ilman lisäydinvoimaa 2020 mennessä”, työministeri Tarja Cronbergin erityisavustaja Tarja Parviainen muistuttaa.

Strategian mukaan Vuotoksen tekoallasta ei rakenneta kuluvan hallituskauden aikana. Kollajasta ei mainita mitään. Tämä tarkoittaa sitä, että vesistönsuojelu noussee tärkeäksi teemaksi jo 2011 eduskuntavaaleissa.

Uusiutuvan energian tuotantoa tuetaan ottamalla käyttöön syöttötariffit.

”Järjestelmän valmisteleminen vie aikaa, mutta ne saadaan käyttöön vuonna 2010”, sanoo hallituksen ilmastopoliitiinen neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Ympäristöjärjestöt ihmettelevät kommenteissaan
hallituksen laimeita tavoitteita

Meri Pukarinen, Maan ystävät:

”Hallitus ei näytä uskovan kansainvälisen ilmastosopimuksen syntymiseen. EU on ilmoittanut vähentävänsä päästöjään 30 prosentilla vuoteen 2020 mennessä kansainvälisen sopimuksen syntyessä, mutta Suomi varautuu strategiassa vain 20 prosentin päästövähennyksiin. Kunnianhimottomuus vahingoittaa kansainvälisiä ilmastoneuvotteluita.”

Karoliina Auvinen, WWF:

"On pettymys, että hallitus haluaa rakentaa mieluummin lisäydinvoimaa kuin panostaa kunnolla energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Jälkimmäiset ratkaisut edustavat Suomen mahdollisuutta toimia globaalina ratkaisuntarjoajana, parantaa kilpailukykyään sekä kasvattaa osuuksiaan valtavasti kasvavilla puhtaan energian maailmanmarkkinoilla.”

Leo Stranius, Suomen luonnonsuojeluliitto:

”Strategia lähtee ilmaston kannalta liian maltillisista päästövähennys- ja energiatehokkuustavoitteista. Lisäksi strategiassa esitetyt energian- ja sähkönkulutuksen ennusteet ovat epärealistisen korkeita. Suomi ei edes pyri tavoittelemaan EU:n asettamaa 20 prosentin energiatehokkuustavoitetta.”

Lauri Myllyvirta, Greenpeace:

”Hallituksen ohjelma on nyt parempi kuin kaksi edeltäjäänsä. Esimerkiksi tuulivoima saa vihdoin kannustejärjestelmän, joka on jo käytössä lähes kaikissa muissa EU-maissa, ja energiaa tuhlaavaa rakentamista suitsitaan tiukemmilla rakentamisnormeilla. Kokonaisuudessaan ohjelma jää kuitenkin vaisuksi ja näköalattomaksi suhteessa edessä olevien haasteiden mittasuhteisiin.”

uusiutuvat 




Viite