Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
16.1.2012 7.00
Voiko onnellisuus olla politiikanteon kärkitavoite vai onko se asia, joka syntyy muiden hyvien asioiden tavoittelun ja saavuttamisen sivutuotteena?
Mitä mieltä pitäisi olla eutanasiasta tai degrowthista? Pitääkö vastuun tulla ennen vapautta?
Perustavaa laatua olevien periaatteiden pelkistäminen ei ole helppoa, mutta sitä vihreiden uutta periaateohjelmaa valmisteleva työryhmä on tehnyt viime syksystä alkaen. Luonnos uudeksi ohjelmaksi lähtee ensi viikolla puolueen järjestökentän kommentoitavaksi.
Ohjelmassa pyritään vastaamaan kysymyksiin, kuten mikä on vihreille tärkeää, mistä puolue pitää kiinni ja mikä on puolueen poliittisen identiteetin ydin.
Ohjelmaluonnoksen perusteella isoja mullistuksia vihreyden ytimeen ei ole luvassa, hienosäätöä kylläkin.
Tuoreimman luonnoksen puhtaaksi kirjoittanut vihreä kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen sanoo, että periaateohjelmassa ei linjata, pitäisikö puolueen liikkua poliittisesti oikealle tai vasemmalle vaan syvennetään ja kirkastetaan vihreiden vihreyttä.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että luonnoksessa vapaus korostuu vihreänä arvona aiempaa voimakkaammin.
”Vihreillä on ollut vahva arvoliberaali perinne, mutta se ei ehkä ole ollut periaatepaletissa tai julkikuvassa kirkkaana mukana. Päinvastoin, yleinen väärinkäsitys vihreistä on, että olemme jonkinlainen kyttääjä- tai holhoajapuolue”, Tynkkynen sanoo.
Ohjelmatyö on sujunut hyvässä hengessä. Tynkkysen mukaan yllättävänkin yksimielisesti.
”Toivottavasti kenttäkierros osaltaan myös haastaa työryhmän työtä ja virittelee kriitistä keskustelua.”
Periaateohjelman laatiminen on pitkäjänteinen projekti, sillä se ei ole ohimennen tehty uudenvuodenlupaus, josta voi päästää hiljalleen irti.
Nyt muotoiltavien periaatteiden on tarkoitus ohjata kaikkea vihreiden ohjelmatyötä ja toimintaa seuraavat kahdeksen vuotta.
Kyse on arvoista ja periaatteista, ei konkreettisista poliittisista tavoitteista, joista päätetään vaalikaudeksi kerrallaan tehtävässä poliittisessa ohjelmassa.
Nyt valmisteltavan periaateohjelman olisi tarkoitus mahtua kymmeneen sivuun siinä missä aiemmassa vastaavassa ohjelmassa sivuja on 24.
Valmisteluprosessin alkupuolella kaksi periaatetta, vapaus ja kestävyys, nostettiin ylitse muiden. Idea oli, että kaikki muut vihreät arvot, kuten yhdenvertaisuus ja ympäristön kunnioittaminen, ovat johdettavissa näistä periaatteista.
Sittemmin kaksi teemaa on muuttunut kolmeksi, jotka ovat vastuu, vapaus ja välittäminen.
”Saimme palautetta, että alkuperäinen ajatus tuntui liian yksilökeskeiseltä ja korosti liikaa vapautta vastuun yli. Nyt on yritetty ottaa enemmän huomioon myös yhteisöllisyyttä ja rakenteita”, työryhmän toinen puheenjohtaja Sini Terävä sanoo.
Kuulostaa ylevältä ja tärkeältä, mutta sitä suuremalla syyllä: miten ohjelmatyössä vältetään päätymästä todellisuudesta etäällä olevaan akateemiseen saivarteluun?
”Se on varmaan jokaisen periaateohjelman kohdalla haaste. Ohjelmaluonnoksessa asioita on jonkun verran avattu esimerkein eli kerrottu, mitä mikäkin yläkäsite tarkoittaa”, Tynkkynen sanoo.
Maaliskuun puoleen väliin asti jatkuvalla kenttäkierroksella ohjelmaan voivat ottaa kantaa vihreiden jäsenyhdistykset. Samaan aikaan ohjelmaa voi kommentoida myös suoraan työryhmän blogisivulla osoitteessa periaateohjelma.fi.
Ohjelma hyväksytään puoluekokouksessa toukokuussa.
vihreät 
Tweet