Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.10.2013 9.20
Helsingistä tuli eilen maanantaina Suomen seitsemäs reilun kaupan kaupunki. Arvonimen ovat saaneet aiemmin Espoo, Joensuu, Lohja, Pori, Riihimäki ja Tampere, minkä lisäksi Utajärvi ja Kirkkonummi ovat reilun kaupan kuntia.
”Kunnat ja kaupungit tekevät julkisia hankintoja verovaroin. Taloustutkimuksella teettämämme tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista katsoo, ettei verovaroin tulisi hankkia tuotteita, joiden tuotannossa on käytetty lapsityövoimaa tai loukattu muulla tavoin työntekijöiden oikeuksia”, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen sanoo järjestön sivuilla.
Samoilla linjoilla on myös Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari:
”Helsingin merkitys julkisissa hankinnoissa on suuri. Teemme näitä hankintoja helsinkiläisten verorahoilla, joten vastuullisuus on tärkeää. Maailmassa, jossa yhtä suurempi osa asioista hankitaan yhä kauempaa, meidän on pidettävä huolta tuotteiden eettisyydestä.”
Yksi merkittävimmistä toimijoista on kaupungin ruokapalveluita tarjoava liikelaitos Palmia, joka otti reilun kaupan luomukahvin valikoimaansa kaksi vuotta sitten.
”Tarjoamme noin 10 000–12 000 reilun kaupan kahvikupillista päivässä. Valikoimassamme on myös muun muassa reilun kaupan hedelmiä, hunajaa, teetä ja sokeria. Tavoitteenamme on laajentaa reilun kaupan tuotteiden valikoimaa ja reilun kaupan kahvin käyttöä”, sano Palmian catering-palvelujen yksikönjohtaja Hannele Vuorikoski.
Tällä viikolla vietetään reilun kaupan viikkoa. Sen kunniaksi reilun kaupan arvonimi myönnettiin paitsi Helsingin kaupungille myös Helsingin yliopistolle, josta tuli Suomen neljäs reilun kaupan korkeakoulu.
”Tavoitteemme on tehdä reilusta kaupasta koko yliopistoyhteisön yhteinen asia. Mukana ovat opiskelijat, henkilökunta, ravintolatoimijat sekä yliopiston kumppanit. Yhdessä voimme edistää yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutumista kansainvälisesti”, yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson sanoo.
reilu kauppa 
Tweet