Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Uudelleen uurnille. Jos Helsinki ja Vantaa yhdistyvät, seuraavat kuntavaalit ovat edessä jo kahden vuoden kuluttua.
6.11.2008 13.43
Helsinki ja Vantaa saattavat yhdistyä yhdeksi kaupungiksi nopeammin kuin moni osaa odottaa. Kaupungit voivat lyödä hynttyyt yhteen jo seuraavien kahden vuoden aikana.
Kuntavaalien valtakunnallisen äänikuninkaan, vihreiden Osmo Soininvaaran mielestä kaupunkien yhdistämisessä ei ole varaa turhaan odotteluun.
”Jos yhdistymiseen päädytään, aikataulun pitää olla mahdollisimman kireä. Välivaihe, jossa organisaatiot odottavat yhdistymistä, on tuhoisa. Molemmat organisaatiot halvaantuvat odotellessa”, Soininvaara sanoo.
Vaikka pöly on hädin tuskin laskeutunut kuntavaalien jäljiltä, uudet vaalit voivat olla jo nurkan takana.
”Tässä kannattaisi tähdätä esimerkiksi siihen, että alueella olisi uudet kunnallisvaalit kahden vuoden kuluttua”, Soininvaara sanoo.
Hänen mielestään valtuustojen yhdistäminen kesken valtuustokauden ei ole mahdollista yhdistettävien kuntien suuren koon vuoksi.
Mutta mitä uudet vaalit merkitsevät esimerkiksi makean vaalivoiton napanneiden vihreiden kannalta?
”Ei sitä noin voi ajatella. Nämä asiat ovat tärkeämpiä kuin puoluekohtaiset edut”, Soininvaara sanoo.
Soininvaara muistuttaa, että hän ei ole helsinkiläisenä vaatimassa kuntien yhdistymistä, vaan kyseessä on nimenomaan Vantaan päätös.
”Minusta Helsingin velvollisuus on ottaa Vantaa vastaan, jos Vantaa haluaa tulla, vaikka se Helsingille olisikin taloudellisesti melko raskas päätös.”
Kuntavaalituloksen uskotaan vauhdittavan kaupunkien yhdistymistä. Vantaalla kaupunkien yhdistämiseen myönteisesti suhtautuva kokoomus nousi liitosta vastustavan Sdp:n ohi valtuuston suurimmaksi ryhmäksi.
Helsingin Sanomien vaalikoneen vastausten perusteella myös Vantaan kolmanneksi suurimmasta ryhmästä vihreistä suurin osa kannattaa kaupunkiliitosta.
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) ilmoitti jo syyskuussa, että Helsinki teettää itse selvityksen, jossa tutkitaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kuntaliitoksen hyvät ja huonot puolet.
Vantaan nykyisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) toivoo Vantaan lähtevän mukaan selvitystyöhön.
”Jos olen oikein ymmärtänyt, Helsinki jollain aikataululla lähestyy meitä, että kiinnostaako lähteä selvitykseen mukaan”, Mäkinen sanoo.
Hänen mukaansa kaupunkiliitoksen selvittäminen kestää puolisen vuotta. Selvitys voi siis olla valmis jo ensi vuoden aikana.
”Mutta jo selvityksen toimeksiannon antaminen on iso asia, kun sovitaan, mitä selvitetään. On Vantaan etujen mukaista olla jo siinä vaiheessa mukana”, Mäkinen sanoo.
Vantaalla Sdp on vastustanut liitosta. Väistyvä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku J. Jääskeläinen (sd) muistuttaa, että Vantaa on pärjännyt kaupunkien välisissä tehokkuusvertailuissa hyvin, toisin kuin Helsinki.
”Liitoksessa saattaisimme saada Helsingin byrokratian, mutta emme välttämättä parasta palvelutasoa”, Jääskeläinen sanoo.
Hänen mielestään parempi vaihtoehto on kaikkien pääkaupunkiseudun kuntien yhdistyminen ja kokonaan uuden päätöksentekoportaan luominen.
”Jos vain Helsinki ja Vantaa laitettaisiin yhteen, pahoin pelkään, että samat päätöksentekorakenteet säilyisivät ja meidän vantaalaisten ääni kuuluisi kovin vähän Helsingin kaupungintalolla. Vantaan kehittäminen voisi jäädä taka-alalle”, Jääskeläinen sanoo.
Virkamiesten asema. Kaupunkien yhdistyessä kaikki eivät säilytä tehtäviään.
Kiristyvä kilpailu. Jos Helsinki ja Vantaa yhdistyvät, Suur-Helsingin ja Espoon taloudellinen kilpailu kovenee ja seudullinen yhteistyö voi vaikeutua.
Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n päätöksenteko. Miten asukasluku suhteutettaisiin kaupunkien äänivaltaan valtuuskunnassa?
Lähiöt samalle viivalle. Yhdistäminen pakottaisi nopeisiin toimiin esimerkiksi Itä-Vantaan lähiöissä, joissa pitäisi muun muassa kohentaa ympäristöä ja pienentää opetusryhmiä.
Tweet