Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Notre Europe – Jacques Delors -ajatuspaja
Klikkaa graafi suuremmaksi.
30.1.2014 10.50
Äärioikeistolaisten ja populististen puolueiden nousu voi jäädä toukokuun eurovaaleissa sivujuonteeksi, jos ranskalaisen riippumattoman Notre Europe – Jaques Delors -ajatuspajan viime vuoden lopulla julkaisema ennuste toteutuu.
Ajatuspajan laatiman muistion mukaan vaaleissa voi tapahtua merkittävä valtasiirtymä kahden suurimman ryhmän, konservatiivien ja sosialistien välillä demareiden hyväksi.
Nyt konservatiivien EPP-ryhmällä on parlamentissa 265 paikkaa 766:sta ja sosialisteilla 184. Ennusteen mukaan ryhmien paikkamäärät olisivat vaalien jälkeen lähes tasoissa. Konservatiivien ennustetaan saavan 209 ja sosialistien 213 paikkaa tulevan parlamentin 751:stä paikasta.
Vihreälle parlamenttiryhmälle ennuste povaa paikkamäärän vähenemistä nykyisestä 55:stä 38:aan.
Malli perustuu arvioon eri puolueiden menestyksestä suurimmissa EU-maissa.
Mikä muuttuu, jos europarlamentti punertuu?
Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio sanoo, että malliin liittyy runsaasti epävarmuustekijöitä mutta pitää muistiota virkistävänä keskustelunavauksena. Tähän asti yleinen arvio on ollut, että konservatiivit säilyvät suurimpana ryhmänä.
Raunio muistuttaa, että keskusta-oikeistolla on jo pitkään ollut ”värisuora” EU-instituutioissa.
”Sosialistien nousu suurimmaksi ryhmäksi olisi merkittävä muutos. Siitä voi seurata poliittinen keskustelu siitä, mitä ideologista väriä komission puheenjohtajan tai enemmistön komissaareista pitää tunnustaa.”
Myös EU:n asennoituminen eurokriisin hoitoon voisi muuttua.
”Voidaan ajatella, että keskusta-vasemmisto painottaisi enemmän sitä, että EU:n rahaa kanavoitaisiin työllisyyteen ja kasvuhakuiseen politiikkaan. Täytyy muistaa, että parlamentilla on juuri näihin asioihin aika vähän vaikutusvaltaa. Luulen, että muutos näkyisi enemmän siinä, millaisia asioita parlamentti tuo esille.”
EU:n Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa neuvottelemissa kauppasopimuksissa parlamentilla on viimeinen sana. Sosialistien voitto voisi muuttaa parlamenttia nykyistä kriittisemmäksi sopimuksia ja kohtaan.
Parlamenttiryhmistä esimerkiksi vihreät on tosin arvostellut sopimusta huomattavasti demareita näkyvämmin.
Konservatiivien ja sosialistien voimasuhteiden muutos ei muuttaisi parlamentin perusasetelmaa, jossa kaksi suurinta ryhmää on hallinnut noin kahta kolmasosaa paikoista ja pystynyt yhdessä muodostamaan enemmistön.
Helsingin yliopiston Eurooppa-verkoston johtaja Juhana Aunesluoma arvioi, että vaalien jälkeen parlamentti saattaa kaikkineen olla hieman hajanaisempi kuin aiemmin muun muassa sekalaisten äärioikeistolais- ja populistiryhmittymien mahdollisen nousun vuoksi. Aunesluoman mukaan parlamenttiryhmien sisäinen yhtenäisyys voi seuraavalla vaalikaudella määritellä niiden vaikutusvaltaa entistä enemmän.
”Näyttää siltä, että kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat ryhmät eli liberaalit ja vihreät ottavat tässä taka-askelia. Heillä on riski jäädä isojen kamppailussa ja uusien ryhmien nousussa maksumiehiksi”, Aunesluoma sanoo.
Suomalaisista puolueista keskusta ja rkp kuuluvat parlamentissa liberaaliryhmään.
eurovaalit 
Tweet